Antoryum nasıl sulanır?

Antoryumun çiçek adı verilen bölgeleri esasen çiçek değildir. Çoğalmayı sağlayan dişi ve erkek çiçekler, çiçeği andıran renkli ve par...

 

En fazla tercih edilen süs bitkilerinden biri olan antoryumlar, çiçeği için yetiştirilen saksı bitkilerinden biridir. Bakımı son derece kolay olan bitki toprak konusunda türüdür. Antoryumların yaprak, kök ve çiçeklerini etkileyen değişik hastalıklar genellikle münasip olmayan toprakta yetiştirilmeleri sebebi ile meydana gelir.

Antoryumun çiçek adı verilen bölgeleri esasen çiçek değildir. Çoğalmayı sağlayan dişi ve erkek çiçekler, çiçeği andıran renkli ve parlak kısımda bulunmaktadır. Önce dişiler daha sonrasında ise erkek çiçekler çıkar.

Araceae ailesinden gelen Antoryumlar kırmızı, pembe ve beyaz renkli çiçeklere sahiptir. gelişimi son derece yavaş olan bitkinin çiçeklenme zamanı bütün sene süresince devam eder. Yapraklarının karın bölümünden çıkan tomurcuklar, sıcaklıkların elverişli olması durumunda 4 aya varan sürelerde solmadan kalır. Düşük sıcaklıklarda ise bu süre 2 ay ile sınırlıdır.

İklim ihtiyacı

Havadar ve nemli iklimleri sever. Kış mevsiminin etkili olduğu aylarda yeteri miktarda havalanmayan sıcak evlerde sağlıklı biçimde gelişemez ve ölür. Nemli olmayan, aşırı sıcak ortamlar antoryumlar için zararlıdır. Kışın – 4 dereceye kadar olan soğuklara kısa süreli de olsa dayanabilir. Bu özelliğiyle kışların ılık geçtiği iklimlerde ve korunaklı bir ortamda dış mekanlarda ve bahçelerde yetiştirilebilir.

 

Güneş ihtiyacı

Günün içinde minimum 3 saat direkt güneş ışığına ihtiyaç duyar. Toprak ve yapraklar ısındığı sürece, bütün sene çiçek vermeye devam eder. Haziran ve temmuz ve ağustos aylarında ise yakıcı güneşten korunması ve filtreli ışık alması önemlidir. Havadar bir ortamda yetiştirilmesi gerekmektedir  Yetersiz hava hareketinin olduğu mekanlarda, türlü mantar hastalıkları meydana gelir.

Sulama

Antoryumların sık sulanması bitki gelişimini destekler. Ama suyu tutan ve münasip olarak hazırlanmamış topraklarda fala sulama kök çürüklerine ve mantar hastalıklarına neden olur. Antoryumlar için en ideal sulama, toprak ıslaklığını yitirdiğinde bolca su ile kök ve toprağı yıkayacak kadar sulamaktır. Saksının içinde yahut altında su birikmemesi gerekmektedir. 2 gün süreyle dinlendirilmiş maden suyu işle aralıklar ile sulama yapılmış olması, antoryumların ihtiyacı olan mineral bakımından toprağı destekler ve çiçek gelişimini pozitif etkilemektedir.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Bahçe ne zaman sulanır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?