Barış çiçeği bakımı

Bakımı biraz zor olmasına karşın kolay kolay ölmez. Ama çiçeklerinin ve yapraklarının bozulması çok kolaydır. Kusursuz görünmesini sa...

 

Gerçek ismi Spatifilyum olan barış çiçeği Flipinlerin tropikal ormanlarında yetişir. Oval, büyük parlak yapraklara sahip olan bu bitki göze hitap eden son derece güzel beyaz çiçekler açar. Uzun ömürlü olduğu bilinen Barış Çiçeği bulunmuş olduğu ortama kolay ayak uydurduğu için ev ve iş yerlerinde çok tercih edilen salon bitkisidir. Halk içerisinde Beyaz Yelken Çiçeği olarak da bilinir.

Bakımı biraz zor olmasına karşın kolay kolay ölmez. Ama çiçeklerinin ve yapraklarının bozulması çok kolaydır. Kusursuz görünmesini sağlamak için bakımına çok dikkat edilmesi gerekir. Hastalıklara karşı sağlam olmasına karşın duyarlı bir bitki olduğu da söylenebilir.

Güney Afrika’nın yağmur ormanlarında ve Güney Amerika’nın tropikal iklim görülebilen yerlerinde yetişirler. Takriben 40 değişik türe sahiptir. Azami 10 cm kadar büyüyebilen bitkilerdir. Kazık köklü bir bitki olmasına karşın yan kökleri toprak yüzeyini sıkı bir biçimde sarar.

Barış Çiçeği Bakımı

Nemli ortamlarda bulunmayı severler. Nemli ortamda bolca ve güzel çiçekler açar.

Yapraklarına su serpilmesini çok sever ve canlı görünmesi sağlanmaktadır.

Bitkinin çoğaltma işlemi nisan ayında yapılabilmektedir. Kökten ayırma yöntemi ile çok kolay çoğalır. Kökten ayrılan bitki başka bir saksıya ekilirse yeni bitki elde edilir. Daha yüksek verim için gübre kullanılması tavsiye edilir.

 

İlkbahar gibi aylarda saksının değiştirilmesi bitkiye yararlı olur.

Çok lifli ve kumlu toprak, barış çiçeği için en ideal toprak tipidir.

Çok çiçek gibi barış çiçeği de aşırı sıcak ve aşırı soğukları sevmez. Kış mevsimindeki aylarda da  bulunmuş olduğu ortam, oda sıcaklığından daha düşük olmamalıdır

Hava akımının olduğu mekanları sever ama çok fazla cereyanda kalması çiçeğe zarar vermektedir. Hava almayan ortamlarda da sağlıklı kalması pek mümkün değildir.

Sulama konusunda ise çok narin olunmalıdır. Yazın daha fazla suya ihtiyaç duyarlar. Yine de her sulamada toprak kontrol edilmeli sonra sulanmalıdır. Toprağı nemli ise su verilmemelidir. Fazla sulanırsa çiçeklerini hemen döker ve yaprakları sararır. Kuruyan yapraklar makasla kesilmelidir.

Az bir ışık çiçek için yeterlidir. Işığı çok sevmezler. Arada bir saksının yönü değiştirilmelidir ki çiçeğin ışık görmeyen tarafı negatif etkilenmesin.

Genel olarak ilkbahar ve sonbaharda çiçek açar.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Guzmanya bakımı adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?