Saksıda domates nasıl yetiştirilir?

İstediğiniz, saksılar için münasip olan bir domates tohumunu aldıktan sonra besin yönünden zengin toprak seçmelisiniz. Yine kolaylıkl...

 

Sofralarımızın olmazsa olmazı; salataların baş tacı olan domatesi, nerdeyse sevmeyen yoktur. Kıpkırmızı renkleri, mis kokularıyla hem gözlerimize aynı zamanda burnumuza bayram havası yaşattırmakta üstlerine yok. Bu güzel sebzeyi siz de evinizde yetiştirebilirsiniz. Bakımı hem kolay aynı zamanda eğlenceli. Son yıllarda yaygınlaşan terasınızda, balkonunuzda ayrıca pencerenizin önünde kolay bir şekilde oluşturabileceğiniz hobi bahçeleri vesilesiyle, kendi yetiştirdiğiniz domatesi taze taze dalından koparabilecek ve sofranızda organik sebzenin zevkine varabileceksiniz. Hobi bahçeciliği gibi yenilikler, hayatınızdaki stresten sizi uzaklaştıracak ve kendinizi doğaya bir adım daha yakın hissedeceksiniz.

Tohum

İstediğiniz, saksılar için münasip olan bir domates tohumunu aldıktan sonra besin yönünden zengin toprak seçmelisiniz. Yine kolaylıkla bulunabilecek bu şekil topraklar çokca mağazada satılmaktadır.

Saksıyı alıp yarısını geçecek halde münasip toprağı boşaltın. Çok fazla veyahut çok az olmamasına dikkat gösterin. Sonrasında domates tohumlarını sıklıkla olmayacak halde, eşitçe toprağa yayın. Üzerine tekrar toprağı kapatıp 'can suyu' diye bildiğimiz ilk sulama işlemini yapın. Aşırıya kaçmadan çokça sulayın. 2-3 gün kadar beklemeniz tohumları bozulmaktan koruyacaktır. Günler geçip bitkiniz büyüdükçe de gerekirse, bir çıtayla destek yapın.

 

Bakım

Bitkinizi düzenli biçimde sulayın; toprağınız ne toptan kuru olmalı ne de çamur şekline gelmeli, kontrolü kaçırmayın. Biri birine çok yakın olan dalların birinde büyümekte olan diğerinde de yeni çiçeklenmiş bir domates var ise büyümekte olanın sağlığı için küçükleri budayın. Devamlı olan yaprakları da ara ara temizlemeniz bitkinin sağlığı açısından faydalı olabilecektir.

Domatesi ister fide durumunda, ister iseniz de tohum biçiminde temin edebilirsiniz. Seçim bütünüyle size kalmış. Fide ve çiçek satıcılarından yahut büyük yapı marketlerinde, gerekenleri kolay bir biçimde bulabilirsiniz. Saksı tercihi gayet kolay olmakla beraber birkaç seçenek bulunur. Eğer fide biçiminde hazır durumunu seçecekseniz ve fideniz 50 cm etrafında ise 5 litrelik saksılardan seçmeniz ilerde dar boğaz yaşamamak için iyi bir çözüm olabilecektir. Fideniz küçük ise; örnek verilecek olursa, 'cherry' domates fideleri 15-20 cm yüksekliğinde olabilir, küçük saksıdan büyüğe gelişmeye bağlı olarak geçiş yapabilirsiniz. Fakat tohum alıp sıfırdan başlamak istiyor iseniz 10-20 cm genişliğinde 30-35 cm yüksekliğinde bir saksı seçmeniz, tohum gelişimini rahatlatacaktır.

Fide

Fidenizi yerleştirmeden önce saksı dibine toprağı koyun. Fakat seviyeyi fidenin kök uzunluğunu düşünerek ayarlayın. Fideyi ortalayarak yerleştirin ve çevresini toprakla doldurun. Gövdenin sağlam ve dik olduğuna emin olun.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Saksıda nane nasıl yetiştirilir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?