Çiçek nasıl ekilir?

Eğer elinizdeki saksı çok büyük ve delikli ise suyun rahat çıkışı için en alt kısma bir yahut iki parmak kalınlığı kadar çakıl taşı k...

 

Rengarenk laleler, kırmızı güller; beyaz, mor, pembe sümbüller... Yalnızca isimlerini saymamız içimizde bir ferahlık, bir mutluluk uyandırmakta. Bahçe denince akla ilk gelen, çiçekler gerek saksıda gerek yerde eşsiz görünüm oluşturuyorlar. Birçoğu saksılarda, salonlarınızda, balkonlarınızda, hemen yanı başınızda sizlere muhteşem görünüş sunuyorlar. Bahçeye çıkıp onlarla uğraşmak, sulamak, yenilerini toprağa ekmek tüm stresi alıp götürüyor. Daha önce denemediyseniz bile, birkaç tavsiyeyle siz de bu keyfe varacak ve vazgeçemeyeceksiniz. 

Eğer elinizdeki saksı çok büyük ve delikli ise suyun rahat çıkışı için en alt kısma bir yahut iki parmak kalınlığı kadar çakıl taşı koyun. Bu metod su çıkışını rahatlatacaktır. Lakin deliksiz ve büyük olan saksılar için çözüm biraz değişik. Hassaten dekoratif saksıları daha fazla sevenler için, çiçek daha küçük saksıya ekilmeli ve daha sonrasında diğerinin içine konulmalıdır. Arada bir içerisinde biriken suyu boşaltmak çiçeğinizin sağlığı için faydalı olabilecektir.

Basitçe, saksımızın küçük kısmı dolacak halde alt kısma münasip çiçek toprağını koyuyoruz. Unutulmaması gerekli olan nokta, kökün tümüyle toprak altında kalması gerektiğidir. Sonrasında koyduğumuz toprağın üzerine çiçeğimizi ortalayarak dikkatli bırakıyoruz. Çevresine bol mineralli toprağımızla doldurup hava boşluğu kalmayacak halde bastırıyoruz. Çiçeğin köklerine duyarlı davranılması önemlidir. Ardından suyumuzu da koyuyoruz. Bu işlem, toprağın tam olarak sıkışmasını sağlıyor. Toprak kilit noktalarımızdan biri. Büyük kısmı koyu renkli çiçek toprağından seçilmeli. Hazır alacaksanız çiçek türlerine özel topraklar temin edebilirsiniz. Geri kalan kısma ise iyi bir torf-gübre karışımı konulması çiçeğinizi mutlu edecektir. İster iseniz toprağı dere kenarlarından toplayabilirsiniz, çünkü bu toprak mineral açısından çok zengindir.

 

Gereğinden fazla sulamak çiçeklere pek iyi gelmez. Saksılar delikli olsa da fazla su daima dışarı atılamayabilir. Bu da kökleri çürütür. Son olarak da suyu çabuk çeken emici topraklardan kaçınmak daha iyi olabilecektir.

Zevkinize göre seçtiğiniz çiçeği aldıktan sonra size yapacağımız ilk öneri, doğru saksıyla alakalı olabilecektir. Çünkü çiçek su aldıkça köklerini yavaşçacık salmaya devam edecektir. Bu nedenden ötürü saksının yatay genişliği, köklerin yatay genişliğinden büyük olmalıdır. Bir başka önemli nokta ise saksı tabanının delikli olmasıdır. Aksi durumda fazla su dipte birikebilir ve de bozulmalara sebebiyet verebilir.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Bebek odasında hangi mobilyalar kullanılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?