Mevsim geçişi alerjilerinden korunma yolları

Bazı insanlarda alerjik rahatsızlıklar görülmese bile yalnızca geçiş devirlerde türlü alerjik reaksiyonlarla karşılaşılabilir. Yorgun...

 

Türkiye dahil olmak üzere ılıman ve orta kuşak iklimlerinde mevsim geçişleri çok ani olabilir. Sıcak havalardan soğuk havalara yahut tersi duruma hızlı halde geçmek vücut üstünde psikolojik ve fiziki rahatsızlıklara neden olabilir. Mevsim geçişinden ötürü kaynaklanan alerjiler de bunlardan birisidir.

Mevsimsel Alerjiden Nasıl Korunmak Gerekir?

Vücudumuzun dinç olması için uyku düzenini sağlamak ve her gün muhakkak 8 saat süresince uyumak gerekmektedir. Yorgunluk ve baş ağrısı uykusuzluk hallerinde kendisini daha çok göstermektedir 

Bitki çayları böyle zamanlarda tercih edilebilmektedir. Alerji hallerinde vücudumuzu rahatlatan ve hassaten göz yaşarması, göz nezlesi gibi problemlerin giderilmesini sağlayan bitki çayı ısırgan otu çayıdır. Bu çay benzer zamanda öksürük ve soğuk algınlığının tedavisinde de kullanılmaktadır. Isırgan otu çayı içine limon veyahut bal da eklenebilir. Mevsim sonlarına doğru bu çay devamlı olarak içilmelidir. 

Beslenme alerjiden korunmanın çok önemli yoludur. Turunçgiller alerji korumalarında çok etkili olmaktadır. Çünkü bu besinler antihistamin ve flovonoid içerirler. Histamin, alerjik reaksiyonlarda vücut tarafından salgılanan bir kimyevi maddedir. Portakal, limon, mandalina, greyfurt, elma gibi besinler ile bu maddenin vücudumuza zarar vermesi engellenir. Her gün 3 ya da 4 adet tüketilmesi vücudumuzun direnç kazanmasını sağlamaktadır. Bu meyvelerin sıkılarak suyu da içilebilir. 

 

Bol bol su içerek kan hücrelerindeki proteinin taşınması ve yağların yakılması sağlanmaktadır. Bunun sayesinde bağışıklık sistemi güçlenir. Alerjilerden korunmak için bol bol su tüketilmelidir. Buna ek olarak taze sıkılmış meyve suları, kompostolar sıvı alımlarını dengeler. 

Bu devirlerde bireysel hijyene çok dikkat edilmesi gerekir. Bilhassa eller üstünde biriken mikroplar ve alerjiye neden olan virüsler çok kolay bir biçimde vücudumuza girebilir. O neden ile eller bütün gün temiz tutulmalı ve bol sabunlu su ile yıkanmalıdır.

Mevsim geçişlerinden korunmanın doğal yöntemlerinin dışında her mevsimin başında alerji aşısı olunabilir. Böylelikle ilaçla koruma da sağlanmış olur. 

Alerjilerden korunabilmek için öncelikle mevsimin genel haline uygun biçimde giyinilmelidir. Bu yüzden kış mevsiminden bahara geçilirken ince kıyafetler tercih edilmemelidir. Yaz mevsiminden kışa geçerken de benzer kıyafet uygunluğu sağlanmalıdır. Bundan dolayı gribal enfeksiyonlara bağlı olarak oluşan alerjilerden korunulmuş olur. Kışın daha pamuklu kıyafetlerin tercih edilmesi, bere ve atkılarla solunum yollarının korunması gerekmektedir. Yazın ise açık renkli kıyafetler seçilmelidir. 

Bazı insanlarda alerjik rahatsızlıklar görülmese bile yalnızca geçiş devirlerde türlü alerjik reaksiyonlarla karşılaşılabilir. Yorgunluk, halsizlik, mide bulantısı, göz nezlesi, hapşurma, öksürme ve göz rahatsızlıkları gibi haller azami görülebilen belirtilerdir. Bazı kimselerde deri enfeksiyonları da görülmektedir. Deride dökülme, kaşıntı ya da sivilce gibi sorunlar mevsimsel geçişlerde yaşanabilir. 

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Depresyondan çıkma yolları adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?