Reflü tedavisi nasıl yapılır?
Reflü hemen herkesin başına gelen bir rahatsızlık. Peki reflünün oluşma sebepleri nelerdir? reflüden nasıl korunabiliriz?
Basit bir hastalık olduğu düşünülmekle birlikte, rahatsızlığı geçirenlerin ciddi oranda sıkıntılar yaşadığı reflü tedavisi nasıl yapılır? şeklindeki merak uyandıran soru, hastaların en merak ettikleri arasındadır.
Reflü nedir?
Reflü; midede bulunan safra, asit ve pankreas sıvısından oluşan karışımın yemek borusuna çıkarak, sıvının uzun süre yemek borusuyla temas etmesi sonucu yemek borusunun kendisini koruma özelliğinin ortadan kalkması durumu olarak tanımlanabilir. Oldukça sık görülen bir hastalık olmasının yanı sıra hastalığın tedavisi uzun zaman alabilir ve bu süreç içerisinde kişilerin yaşam kaliteleri ciddi oranda düşebilir.
Reflünün belirtileri
Reflü belirtileri göğüs arkasında bir yanma hissiyle fark edilir. Yanma sadece göğüs arkasında kalmayıp, sırta ve boğaza da yayılabilir. Yanma hissi genellikle yemeklerden 30 dakika sonra başlar ve öne eğilme, yatma ya da egzersiz yapma gibi durumlarda artış gösterir.
Reflü hastalığı; aşırı derece geğirme, uzun süren öksürük nöbetleri, kusma, hazımsızlık, sırt ağrısı, geceleri boğulma hissi, ağza kötü kokuların gelmesi, diş çürükleri, ağza acı ve ekşi suların gelmesi, boğazda yanma hissi, ses kısıklığı ve kronik hale gelmiş franjit gibi belirtiler de gösterebilir.
Reflü Hastalığının Nedenleri
Reflü hastalığının sebepleri genellikle yemek borusunun alt ucunda bulunan, yemeklerin mideye girişini sağlayan ve mide sıvısının dışarı çıkmasını engelleyen kapakçığın bozulmasından kaynaklanmaktadır. Bu durum daha çok mide fıtığıyla beraber yaşanmaktadır. Hastalığın oluşması için diğer bir etken de mide boşalım bozukluğu veya bozulmaya uğramış yemek borusu hareketleridir.
Reflüyü arttıran yiyecek ve içecekler
Bunun yanı sıra; hastaların kahve, çay ve sigara tüketimlerini azaltmaları, alkol alımını kesmeleri, biberli ve baharatlı gıdaları, çikolatayı, asitli içecekleri, portakal ve limon gibi asit içeren meyveleri tüketmemeleri gerekmektedir. Hastalar yemeklerden en az 3 saat sonra uyumalı ve karın içi basıncı arttırmamak için sıkı kemer, korse gibi giysileri giymemelidirler. Bazı ilaçların kullanımı da reflüyü arttırmaktadır. Reflü hastalarının sadece %30’luk bölümü hayatları boyunca ilaç içmek zorundadır. Reflü için uygulanan Laparoskopik cerrahi % 90 oranında başarı sağlamaktadır.
Reflü tedavisi nasıl olur?
Reflü tedavisi, ilaç ve cerrahi olmak üzere iki şekilde gerçekleşmektedir. Reflü başlangıç tedavisi, reflünün ortaya çıkardığı sorunları gidermeye yöneliktir. Sonrasında ise komplikasyonların artmaması için tedavi uygulanır. Yaşam biçimini düzenleyen önlemler ilaç tedavisine ek olarak hastaya tavsiye edilir. Hastaların yataklarının baş tarafını yükseltmeleri, reflü yastığı kullanmaları ya da yüksek bir yastıkla yatmaları hastalığın semptomlarının ortaya çıkışını azaltmaktadır. Özellikle bebeklerde reflü yastığı kullanımı, hastalık oluşmasını engelleyici olarak görülmektedir.