Meşe nasıl yetiştirilir?

İyi bir bahçe ağacı olan meşenin iklim, toprak ve sulama gibi genel bakım ihtiyaçları çeşidine göre değişiklik göstermektedir....

 

Kuzey yarım kürede geniş bir alanda yetişen meşe ağacı, takriben 280 türe sahiptir. Meşe çeşitleri yapraklarını döken, ak ve kızıl meşeler olarak iki gruba ayrılır. Çokca meşe çeşidi için Türkiye doğal yetişme alanlarından biridir. 200 ile 1000 sene arasında ömre sahip olan meşe ağaçları çeşidine göre ağaç yahut çalı formunda olabilir. En fazla tercih edilen bahçe ağaçlarından biridir.

Meşe nasıl yetiştirilir?

İyi bir bahçe ağacı olan meşenin iklim, toprak ve sulama gibi genel bakım ihtiyaçları çeşidine göre değişiklik göstermektedir.

Meşe üretiminde yaygın olarak tohum yöntemi kullanılmaktadır. Bazı kültür çeşitleri aşı yöntemi ile de üretilebilir. Meşe tohumları Ekim ve Kasım ayları arasında olgunlaşır. Olgunlaşan tohumlar hemen ekilebileceği gibi ilkbaharda da ekilebilir. Tohum ekiminde en ehemmiyetli nokta olgunlaşmış tohumların kurumasına izin verilmemesidir. Kuruyan tohumlar çimlenme yeteneğini kaybeder. İlkbaharda tohum ekmek için tohumların nemli poşet içinde, serin bir yerde saklanarak muhafaza edilmesi gerekmektedir.

Akmeşeler

Türkiye'de Marmara, Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz bölümünde doğal olarak yetiştir. 1000 metre rakımda bile yetişebilir. Serin, derinliği iyi, besin bileşenleri açısından zengin toprakları sever. Ilıman iklim ağacı olup sert soğuklara duyarlıdır. Yazın yeşil olan yaprakları sonbaharda kahverengiye döner. Ekim ayında toplanan tohumları, bekletilmeden ekilir.

 

Yapraklarını dökmeyen meşeler

Türkiye'de yaygın olarak Akdeniz ve Ege bölümlerinde yetişir. Kurak topraklara uyumlu ağaçlardır. Toprak istekleri yönünden seçici olmayıp, derin ve iyi drenaja sahip topraklarda gelişimi istenen düzeyde olur. Bu türlerin sıcaklık isteği hayli fazladır. Deniz soğuğuna sağlam olmakla beraber, kışların ılıman geçtiği iklimlerde yetişir. Yuvarlak tepeli ve takriben 15 metre uzunluğa erişebilen ağaçlardır. Işık ağacı olup, bahçelerin bütün gün güneş gören yerlerini severler. Tohumlarının olgunlaşma süresi bir yıldır. Eylül ve Ekim gibi aylarda olgunlaşan tohumlar hemen ekilebileceği gibi ilkbaharda da ekilebilir.

Bataklık meşesi

Türkiye'de sahil kıyılarında yetiştirilen meşelerdir. Donlara ve düşük sıcaklıklara karşı duyarlıdır. Güneşli ve nem oranın yüksek olduğu yerleri sever. Geniş tepeli bir taç yapar. Kökleri en sığ meşeler bataklık meşeleridir. Işık ağacı olup, bahçelerin bütün gün güneş alan yerlerini sever. Yaprakları sonbaharda kızarır ve göze hitap eden görünüm oluşturmaktadır. Tohumlarının olgunlaşma zamanı Ekim ayıdır. İlkbaharda veyahut sonbaharda tohum ekimi yapılabilmektedir. Kültür çeşitleri, kalem aşı yöntemi ile de çoğaltılabilir.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Krem rengi dekorasyonda nasıl kullanılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?