Gece plağı nasıl yapılır?

Her gece plağı, kişiye özgüdür. Alt ve üst çenenin ölçüsü alınınca çenenin anatomik özellikleri değerlendirilerek plak hazırlanır. Ge...

 

Halk dilinde diş gıcırdatma olarak bilinen ‘’ Bruksizm’’, genellikle uyku sırasında, bilinçsiz biçimde yapılmış olan çene hareketlerinin neden olduğu, dişlerde aşınma ve eklemlerde ağrı gibi problemlere yol açar. Toplumda sıkça görülebilen diş sıkma problemi, çoğu kez bireyler tarafından fark edilmez.

Gece plağı nasıl yapılır?

Her gece plağı, kişiye özgüdür. Alt ve üst çenenin ölçüsü alınınca çenenin anatomik özellikleri değerlendirilerek plak hazırlanır. Gece plağı, ağız içinden alınan ölçüye göre silikon esaslı maddelerden üretilir. Gece plağı makinesi adıyla anılan bir cihaz vasıtasıyla plaklara alınan ölçü uygulanmaktadır ve çene yapısını taklit eden bir protez çıkarılır. Hazırlanan gece plağı şeffaf renklidir. Gıcırdatmayı önlemek için her gece uykudan önce çeneye yerleştirilir. Gerek duyulması durumunda gündüz saatlerinde de kullanılabilmektedir. Diş gıcırdatmasını önlemek için gün içerisinde minimum 4 saat ve bir ay süreyle kullanılması tavsiye edilir.

Gece plağı nedir?

Gece plağı, diş gıcırdatmayı önlemek için kişiye özellikle üretilmiş bir ağız protezidir. Şeffaf yapıdaki protez dişler arasında takriben 1-2 mm açıklık oluşturarak dişlerin biri birine sürtünmesini ve gıcırdatmayı önlemektedir. Hastanın çene yapısına göre alt ya da üst çeneye gece plağı yapılabilmektedir.

 

Diş gıcırdatma neden olur?

Diş gıcırdatması, hem ağız dokusuna aynı zamanda çevre dokulara hasar vermektedir. Dişlerin biri birine sürtünmesi diş yüzeyinde aşınmalara neden olur. Aşının diş minesi, zaman içinde kırılabilir, sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet geliştirebilir. Hastalığın tedavisinde ilaç tedavisi, çene egzersizleri, gece plağı kullanımı uygulanmaktadır.

Diş gıcırdatmanın en ehemmiyetli sebeplerinin arasında stres yer bulur. Ağız dokuları, duygusal stresin ilk belirtilerini vermektedir. Stres seviyesi arttıkça, diş gıcırdatmanın şiddeti de artar. Stresin yanında dişlerdeki anatomik bozukluklar da gıcırdatmaya neden olabilir. Kimi uzmanlara göre diş gıcırdatmanın nedeni sinir sistemi fonksiyonlarındaki bozulmadan kaynaklanırken, kimilerine göre dişlerin kapanma bozukluğundan kaynaklanır. Her iki halde da hastalık çok yönlü olarak değerlendirilmektedir.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Kimler lens takamaz? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?