Konut kredisi nasıl hesaplanır?
Peki sabit oranlı faiz ile değişken oranlı arasındaki farklara bakacak olursak;...
Konut kredisi alacağımız evin ipotek altına alınması karşılığında bankalardan alınan bir tür tüketici kredisidir lakin teminat gösterildiği için faiz oranları kişisel kredilere oranla daha düşüktür. Kredi geri ödemelerimizi bitirdiğimizde ise ipotek durumu ortadan kalkacak ve çok sevdiğimiz evimiz tümüyle bize ait olabilecektir. Konut kredileri 1 sene ile 30 sene arasında farklılaşan vadelerle tüketicilere sunulmaktadır ve biz gelir gider durumumuzu hesaplayarak en ideal geri ödeme koşuluna göre vade oranını belirlemeliyiz.
Peki sabit oranlı faiz ile değişken oranlı arasındaki farklara bakacak olursak;
Evlerimizi alır iken kullanabileceğimiz iki tür kredi vardır;
Değişken oranlı sistemde ise TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) ne bağlı orarak belli zaman aralıklarında faizler hesaplanır. Bu halde eğer faizler düşüş gösterirse ödemelerimiz azalır, faizlerin artması halinde ödemelerimiz artacaktır.
Arasındaki farklara değinmek gerekirse Konut kredilerinde sabit oranlı faiz uygulanırken Mortgage sisteminde sabit yada değişken oranlı faiz kullanımı mümkündür. Diğer bir önemli husus Konut kredisi kulllananlar taksitlerini aksattıklarında bir sene süreyle yasal telafi hakkı bulunurken Mortgage sisteminde geri ödemelerde aksama halinde banka o ana kadar ödediğimiz miktarı geri vererek konutu satışa çıkarma hakkına sahiptir.
Kredi çekerken dikkat edeceğimiz yalnızca bankaların verdikleri faiz oranları olmamalıdır değişik masraflarda göz önünde bulundurulmalıdır;
Kimi bankalar faiz oranlarını düşük göstererek dosya masrafı ve sigorta bedellerini yüksek tutmakta ve toplamda ödenecek miktarı arttırmaktadırlar. Orada dikkatli olunacak nokta değişik bankalardan bu 3 başlıkta ödenecek toplam tutar hesaplanarak aldığımız paraya karşılık ödenecek olan toplam miktarın değerlendirilmesidir.
Sabit oranlı faizlerde çektiğimiz kredi tutarı ve vadeye göre hesaplanan oran aylık eşit taksitlere bölünerek benzer ölçüde devam edecektir. Bu halde eğer piyasalarda faiz oranları artış gösterirse kazançlı duruma geçilir ama tam tersi halde yani faiz oranları azalırsa biz anlaştığımız orandan yani yüksek faiz tutarından ödemeye devam ederiz ama Refinans yöntemi ile kendi düşen faiz oranlarına göre kredi taksitlerini yapılandırmak bahsi geçen olabilir.