Kiracı hakları nelerdir?
1. Her şeyden önce kiraya veren ve kiralayan arasında kira kontratı da adı verilen maddelerinin her iki tarafça belirlendiği bir sözl...
Kiralama sözleşmesindeki muğlak ifadeler yakın zamana kadar çok ev ve iş yeri sahibiyle kiracısı arasında sıkıntılı ve ihtilaflı haller oluşuyordu. Fakat 2012 senesinde yürürlüğe giren Borçlar Kanunu ile ev sahipleri ve kiracıları arasındaki haller yasal zemine oturtulmuş ve açıklığa kavuşturulmuş halde. Bu kanunu incelediğimizde ön plana çıkan durumları maddelerle açıklayalım:
1. Her şeyden önce kiraya veren ve kiralayan arasında kira kontratı da adı verilen maddelerinin her iki tarafça belirlendiği bir sözleşme yapmak gerekiyor. Bu sözleşmedeki maddeler bağlayıcı özelliğe sahip olduğundan her şeyden önce ihtilaf hallerinde bu maddelerin geçerli olacağı unutulamamalıdır.
9. Kiracı maddi durumunun bozulduğunu belgelendirebilirse bu kira sözleşmesinin tek taraflı olarak feshedilmesine imkan tanıdığı gibi kira bedelini ödemekten de kurtulabiliyor.
5. Kiracı, kiraladığı evden memnun kalmazsa haklı bir gerekçe göstererek kontrat süresi dolmadan çıkabiliyor.
Unutmamalı ki her şeyin temelinde anlayış ve hoşgörü vardır. Ev sahipleri ve kiracıları arasında da olduğu durumda sorunlar daha çabuk çözülebilir.
3. Kiralanan ev ya da işyerinde bir kusur tespit edildiği zaman kiracı mal sahibinden bu kusurun giderilmesini isteyebilir. Bundan hariç kusura binaen kirada indirim isteyebileceği gibi kusuru kendisi giderip tutarını kiradan da düşebilme seçeneklerine sahiptir.
4. Kiraladığınız evi yahut işyerini kendiniz kullanmak zorunda değilsiniz. Kiraladığınız yeri üçüncü kişilere tabi mal sahibine ya da kiralanan yere zarar vermemek şartıyla kiralayabilirisiniz.
7. Kiracı eğer bir apartman yahut sitede oturuyorsa yönetimsel anlamda bir sorumluluğu yok. Ayrıca yönetici olmak isterse ev sahibinden vekaletname alması bile gerekiyor.
8. Eğer ev sahibi kiracıdan depozit adı verilen eve verilebilecek zararlara karşı bir teminat almışsa, kiracı evden çıkarken bir zarara yol açmamışsa vermiş olduğu depoziti geri alabilir.
6. Evde farklılık yapılacaksa kira kontratında demirbaş olarak belirlenen şeylerin ücretini ev sahibi ödüyor ama yapılacak farklılık zaruri değil de keyfiyse bu halde farklılık bedeli kiracı tarafından karşılanıyor.
2. Sözleşmenin bitmesine minimum bir ay kala kiraya veren kişi kiracısına ihtarname adı verilen bilgilendirme yazısını göndermediği taktirde sözleşme otomatik olarak süresiz bir biçimde benzer hükümlere bağlı olarak uzamış oluyor.