Kira beyannamesi nasıl hazırlanır?

Gerçek gider yönteminin seçilmesi halinde, brüt kira geliri tutarından sigorta giderlerini, asansör giderlerini, belediyeye ödenen gi...

 

Çoğumuz belli bir kira karşılığında ev veyahut is yerlerini kullanıyoruz. Bu yerlerin sahipleri için de bu hal bir gelir oluşturuyor. İşte tam da bu noktada bu kazancın vergilendirilmesi prosesi başlıyor.

4.Gider Yönteminizi Seçin

Gerçek gider yönteminin seçilmesi halinde, brüt kira geliri tutarından sigorta giderlerini, asansör giderlerini, belediyeye ödenen giderlerini, başka yerde kiracı olarak ödenilen kira giderleri ve faiz giderlerini gerçek gider olarak düşebilirsiniz.

Gayrimenkul kira gelirlerinde gerçek gider ve götürü gider olmak üzere iki tür gider yöntemi vardır. Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, kira gelirlerinden istisna tutarını düştükten sonra kalan tutarın yüzde 25'i oranındaki götürü gideri gerçek giderlere karşılık olmak üzere indirebilirler.

5.Vergi Tutarınızı Hesaplayın

Ödeyeceğiniz vergi gelirinize göre atış göstermektedir. İlk başta vergi tarifesine göre diliminizi belirlemelisiniz. Örnek vermek gerekirse 10 bin TL'ye kadar olan gelirlerinizde vergi oranı yüzde 15 iken, bu oran dilimlere göre yüzde 35'e kadar çıkmaktadır.

Yani kiradan elde ettiğiniz senelik gelir 3.300 TL’yi aşmıyorsa bunu bildirmek zorunda değilsiniz. Çünkü vergiden muafsınız. Ama senelik kira geliriniz 3.300 TL’yi geçiyorsa kira beyannamesi hazırlamak zorundasınız.

Ev yahut iş yerinizi kiraya verdiyseniz ve senelik geliriniz belirlenen limitin üstündeyse bunu bir “Kira Beyannamesi” ile ilgili vergi dairesine bildirmek bir zorunluluk. Bu geliriniz belli bir limite kadar vergiden muaf tutulurken limiti aşan kısmı ise vergilendiriliyor. 2014 senesi itibarı ile senelik vergiden muaf alt limit 3.300TL.

 

Kira Beyannamesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

1.Kira Gelirlerinizi Hesaplayın

2014 senesine ait bütün kira gelirlerinizi toplayın.

6. Beyanname Vermeyi Unutmayın!

1 Ocak – 31 Aralık dönemine ait beyana tabi gayrimenkul gelirleriniz için ertesi yılının Mart ayının 1'inci gününden 25 inci günü akşamına kadar beyannamelerinizi vermeniz gerekir. Kira beyannameleriniz bağlı olduğunuz vergi dairesine verilir. Ödemekle yükümlü olduğunuz tutar Mart ve Temmuz gibi aylarda olmak üzere iki taksit durumunda vergi dairelerine veya bankalar aracılığıyla ödenebilir.

2.Emsal Kiraya Dikkat Edin!

Kira bedelinin hiç olmaması yahut düşük olması durumunda, emlak vergi değerinin yüzde 5'i olan “emsal kira bedeli” esas alınır. Yani, taşınmazınızı bedelsiz olarak başkasının kullanımına verdiğiniz halde (anne, baba ve kardeşler için bir taşınmaz hariç) yahut kirayı düşük beyan ettiğiniz durumda bu esas uygulanmaktadır.

3.Geliriniz 3.300 TL'nin altında ise,

Kira beyannamesi doldurmanıza gerek yok.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Araç pasta cilası nasıl yapılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?