Konut kredisi türleri nelerdir?

Sabit taksitli konut kredisinde kullandırılan kredi tutarı, vergiler, harçlar ve diğer masraflar kalem kalem hesaplanarak müşteri ve ...

 

Konut kredisi adı verilen kredi türünün diğer adı da emlak kredisidir. Halk dilinde ev kredisi adıyla da sıkça anılır. Konut kredisi; almak istediğiniz konutun krediyi kullanabileceğiniz finans şirketi tarafından ipotek adı verilen teminat altına alınması karşılığı verilen kredinin adıdır. Fakat kredinin tamamını ödediğinizde malın üstündeki ipotek hakkı sona eriyor.

Sabit taksitli konut kredisinde kullandırılan kredi tutarı, vergiler, harçlar ve diğer masraflar kalem kalem hesaplanarak müşteri ve banka arasında belirlenen zamanda her ödeme devrinde eşit meblağ olmak üzere hesaplanıyor.

Konut kredilerinde sabit taksitli konut kredisi ve değişken taksitli konut kredisi olmak üzere iki tip kredi uygulanıyor.

Her kredi çeşidinde olduğu gibi konut kredilerinin de bir ödeme planı vardır. Kullanılmak istenen kredi tutarına, kredi kullanılacak malın değerine, sizin gelirinize ve yaptığınız işe göre farklılaşan vade adı verilen taksit seçenekleri mevcuttur. Bankalar ve finans kuruluşları kendilerine göre kredi kullandıracakları konutun piyasa değeri üstünden %80'ine kadar kredi kullandırabiliyorlar. Bu da 100.000 TL'lik değeri olan bir konut için azami 80.000 TL'ye kadar kredi kullanabileceğiniz anlamına geliyor. Yine bankadan bankaya kredi alt limiti ve kredi geri ödeme süresi alt limitleri farklılık gösterebiliyor. Bir banka kredi alt limiti olarak 25.000 TL belirlemişken başka bir banka 30.000 TL alt limit belirleyebiliyor. Ek olarak yine bir banka asgari beş sene vade kaydıyla kredi verirken başka bir bankada böyle bir şart olmayabiliyor.

 

Değişken taksitli konut kredisinde ise piyasalardaki dalgalanmalara ve değişkenliklere göre ödediğiniz taksitin tutarı değişiklik gösterebiliyor. Çünkü bu işlemde risk banka ve müşteri arasında paylaşılmış oluyor. Böylece sabit taksitliye göre daha düşük faiz oranıyla ödeme yapabileceğiniz gibi daha yüksek tutarlarda da ödeme yapma riskiniz var. Unutmayın erken ödemede yani belirlenen zamandan önce krediyi kapatma halinde bankalar toplam tutarın minimum %2'si oranında ceza uygulayabiliyorlar.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Yapı ruhsatı nasıl alınır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?