İmar izni nasıl alınır?
Yapı ruhsatı, yapının mülkiyet sahibi adına çıkartılır. Başvuruyu şahsen yapabilecekleri gibi vekilleri ile da yapabilirler....
İmar izni olarak bilinen yapı ruhsatı, ruhsat alınması zorunlu olan yapılarda inşaatın yapılabilmesi için belediyeler ya da valiliklere bağlı Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri tarafından verilen ruhsat türüdür. Yapı ruhsatı olamayan bir yapının inşaatına başlanılamaz. Yapı ruhsatının zorunlu olduğu yerler İmar Kanunu ile düzenlenmiştir. Belediye sınırları içindeki bölümlerin yanında mücavir alanlarda ruhsat işlemleri belediyelerce yapılmaktadır. Mücavir alanlar, belediye sınırları dışında olmakla beraber, imar mevzuatıyla belediyelerin sorumluluğuna verilmiş olan yerleri tanımlar. Mücavir alanların dışında yer bulan yerlerde, yapı ruhsatı valilikler tarafından verilir.
Numarataj
Noter onaylı şantiye şefi belgesi
Kaymakamlıktan alınan sığınak raporu
Çevre Müdürlüğü’nden alınacak yazı
Başvuru dilekçesi (jeolojik etüt raporuyla birlikte)
Noter onaylı inşaat sözleşmesi
Doğalgaz projeleri
Tapu tescil kaydı
Vaziyet planı, kat planı, tam kesit ve cephe resimlerini içeren Mimari projeler
Yapı bilgi formu
Telekom projeleri
Alt yapı katılım harçları ödendiğine dair dekont
Elektrik projeleri
Metrekare cetveli
Mal sahibi ve denetim firması arasında imzalanan sözleşme
Betonarme projeleri
Havalandırma projeleri
Kanalizasyon ve sıhhi tesisat projeleri
Statik projeleri
Denetim sözleşmesi
Yapıyı üstlenen firmanın vereceği taahhütname
Müteahhit oda sicili ve vergi kaydı
Müteahhit sözleşmesi
Mal sahibi vergi kaydı
Yol ve kanal keşif özetleri
Vize taahhütnameleri
Teknik kontrol evrakları
Toprak hesabı
Çevre peyzaj projeleri
Çap
Başka malikler var ise vekaletname
Yapı ruhsatı, yapının mülkiyet sahibi adına çıkartılır. Başvuruyu şahsen yapabilecekleri gibi vekilleri ile da yapabilirler.
Kim Adına Düzenlenir?
Ruhsat izni almadan önce, mülkiyet sahibi ilgili belediyeye ve Tapu Kadastro Müdürlüğü’ne başvurarak pissu kanal bağlantısının nasıl yapılacağını gösteren bir belge alır. Bununla beraber arsanın jeolojik durumunu içeren bir etüt raporu mülkiyet sahibine verilir. Jeolojik etüt üstünden, zemin etüt raporu hazırlanır
Yapı ruhsatının süresi, ruhsat alınınca 2 yıldır. Ruhsat aldığı durumda 2 sene içerisinde inşaatına başlanmayan yapıların, ruhsatları iptal edilir. İnşaata başlayınca yapının ruhsat süresi 5 sene süresince geçerlidir. 5. Yılın sonuç kısmında inşaatı bitmemiş olan yapıların ruhsatları iptal edilir. Bu gibi hallerde gereken belgelerle beraber tekrar ruhsat başvurusunda bulunmak gerekmektedir.
Belediyelere yahut valiliklere yapılmış olan başvurular incelenerek, bir eksikliğin bulunmuyor olması halinde, müracaat tarihinden başlayarak 30 günün içinde yapı ruhsatı almaya hak kazanılır. Yapı ruhsatı çıkartabilmek için istenecek evrakların genel tanımı, İmar Kanunu’nun 26. Maddesinde belirtilmekle beraber, belediyelerin isteyecekleri evraklar arsanın haline ve uygulama farklılıklarına göre değişebilir.
Yeni yapı ruhsatı alınırken istenen belgeler: