Kilo vermeyi engelleyen hastalıklar nelerdir?

Peki çok istemenize karşın kilo vermenize engel olan hastalıklar nelerdir?...

 

Zamanımızda kilo en ehemmiyetli sağlık problemleri arasında yerini almıştır. Yalnız olarak bir hastalık sayılmayan kilo problemi, çok hastalığa neden olur. Ek olarak pek çok hastalık nedeniyle kilo alınmaktadır. Bu sorunlar ortadan kalkmadan kilo vermek çok zordur. Çok uğraşarak kilo verilse bile kısa zamanda eskisinden daha çok kilo almanız kaçınılmazdır. Bu yıpratıcı prosesi ortadan kaldırmak için kilo almanızın sebebi bir uzman tarafından tespit edilmelidir. 

Peki çok istemenize karşın kilo vermenize engel olan hastalıklar nelerdir?

Reaktif hipoglisemi, kilo vermeyi engelleyen diğer hastalıktır. Eğer bilhassa yemeklerin ardından olmak üzere günün içerisinde sürekli kan şekeriniz düşüyorsa reaktif hipoglisemi hastası olabilirsiniz. Kan şekeriniz düştüğü için tatlı tüketme isteğiniz çok fazla olur. Bu hal günün içinde çok fazla tatlı tüketmenize neden olacağı için kilo vermek imkansız hale gelir. 

En fazla karşılaşılan problemlerden biri insülin direncidir. İnsülin direnciniz var olan ise tükettiğiniz şeker yakılamaz. Tükenmeyecekmiş gibi hissedilen bir açlık hissi ile karşılaşırsınız. Çok kısa zamanda çok fazla acıkırsınız. Bu hal devamlı yemenize ve hızla kilo almanıza neden olur. Hassaten göbek ve bel kısmında kilo alımı olur. Hızla kilo alırsanız ve bu hal uzun sürerse diyabet hastalığı kaçınılmaz olur. Biran önce uzman bir doktora başvurmanız gerekir.

 

Psikolojik hastalıklar ve genellikle de stres kilo vermeyi imkânsız hale getiren rahatsızlıklardır. Bilindiği üzere birçoğumuz kendimizi ruhsal olarak kötü hissettiğimizde her şeyden önce tatlı tüketimini arttırırız. Sonrasında genelde yeme eğilimimiz artmaktadır. Hızla kilo alır iken vücudumuz alarm durumundadır. Tehlike anında kendini korumak adına sindirim sistemini yavaşlatarak enerji tasarrufu yapar. Bu hal yavaşlayan metabolizmaya ve gitmeyen kilolara neden olur.

En fazla karşılaşılan ikinci sorun tiroit bezlerinin az çalışmasıdır. Tiroit bezi tarafından salgılanan hormonlar metabolizma hızını dengede tutan hormonlardır. Tiroit bezi tarafından az hormon salgılanması demek metabolizma hızının düşmesi anlamına gelir. Bu halde yağ yakımı azalarak depolanma gerçekleşir. Kilo alımı artar ve sorun çözülmeden kilo vermek çok zorlaşır. Tiroidin düzenli çalışmasını en fazla destekleyen etken spordur. Doktorunuz kilo alma sebebinizi tiroit olarak belirler ise ilaç tedavisi uygulayacaktır. Böylelikle tiroit hormonlarınız düzene girer ve kilo vermek mümkün hale gelir.

Kilo vermenizi engelleyen diğer bir hormonsal hal menopozdur. Menopoz zamanında bütün hormonlar dengesiz bir hal alır. Hormonsal düzensizlikler metabolizma hızını düşürerek kilo vermeyi imkânsız hale getirir. Ek olarak hormonsal değişiklikler tat duyusunda kayıp ve sinirlilik gibi etkenler düzensiz ve fazla tüketime neden olur. Doktor gözetimi altında gereken hormonsal düzenlemeler yapılarak kilo vermek yine mümkün hale gelebilir.

 

Kansızlık kilo vermeyi zorlaştıran diğer hastalıktır. Kansızlık problemi olan bireylerde gözlenen hâlsızlık problemi metabolizmayı yavaşlatarak enerji tüketimini azaltırken, kişinin enerjik olma isteği tatlı tüketimi başta olmak üzere gıda tüketimini arttırır. Bu neden ile hızlı halde kilo alır ve kilo vermek çok zorlaşır.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Kulak mantarı neden olur? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?