Makrome nasıl yapılır?

Düğümleme sırasında ipleri germek için kapı, pencere kolu kullanılabilmektedir ama daha rahat bir iş için makrome tahtası çalışana ya...

 

Çok eski çağlardan beri bilinen değişik amaçlarda kullanılan makrome bir düğümleme el sanatıdır. Eski Mısırda değerli halılarda, milattan önce Asurluların düğümlerden oluşmuş püsküllü tuniklerinde, savaşlardaki savaşçı ve at giysilerinde bu sanatın izlerine rastlanır. Tarihte haberleşme, arşivleme, matematik, avcılık, denizcilik ve batıl inançlar ile ilgili olarak uygulanmıştır. Bu günlerde ise giyim, çarşaf, masa örtüsü ve diğer dekoratif eşyaların süslenmesinde kullanılır.

Neler gereklidir?

Düğümleme sırasında ipleri germek için kapı, pencere kolu kullanılabilmektedir ama daha rahat bir iş için makrome tahtası çalışana yardım eden olabilecektir. Makrome çalışmalarında düğüm yapılabilen her çeşit ip ve lif kullanılabilmektedir ama yeni başlayanlara çok kalın veyahut çok ince iplik önerilmez. Madensel ipler de diğer seçenektir. Yardım eden gereçler olarak boncuklardan ve halkalardan yararlanılabilir, örgüye renk katılabilir.

Nasıl yapılır?

İki temel düğüm biçimi vardır, sarma ve kare düğüm.

Sarma düğüm: Bir düğümün iki ipi ile çalışılır ve ipin biri gergin tutularak, diğeri onun üstüne düğümlenir. Önce ip istenen ölçüde kesilir, hazırlık düğümünden sonra sağ yahut sol ip gergin tutulur, diğer ip kavislendirilerek gergin ipin üstüne konur. Daha sonrasında gergin ipin altından geçerek kendi kavisinin içerisinden çıkarılır. Bu tek taraflı sağ ve tek taraflı sol olarak düğümlenebileceği gibi çift taraflı sarma düğüm de yapılabilmektedir.

 

Kare düğüm: Makromede en fazla kullanılan bu düğüm çift düğüm olarak da adlandırılır. Dört iplik üstünde çalışılır. Uzunluğu ayarlanan bir ip tam ortasından katlanarak bir noktaya sabitlenir. Yanına benzer biçimde bir ip daha sabitlenir. En sağdaki ip hafifçe kavislendirilerek ortadaki iki ipin üstüne, en soldaki ip ise bu ipin üstüne bırakılır. En üstteki ip ortadaki iki ipin altından geçerek ilk başta oluşturulan kavisin içerisinden çıkarılır. Dışta kalan ipler çekilerek düğüm sıkıştırılır. Tek taraflı yapılırsa burgu düğüm elde edilir.

Türlü renklerde iplerle bu düğümler denenerek eller hızlandırılabilir, hediyelik eşyalar tasarlanabilir ya da bunlarla bütçeye ufak da olsa katkı sağlanabilir.

Makromenin en iyi yönlerinden biri araca ihtiyaç duyulmadan elle yapılabilmesidir. Bu nedenle evde dahi bir araca ihtiyaç duymaksızın yalnızca ipleri düğümleyerek yapılabilmektedir. Bu sanatı bugünlerde en kolay görebileceğimiz alan takı tasarımıdır. Her yerde bulabileceğimiz ve bilhassa gençlerin bileklerinde görebileceğimiz rengârenk bileklikler de makrome düğümüyle yapılırlar.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Hamak nasıl yapılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?