Kayısı nerede yetişir?

Morfolojik olarak tüylü yapıda ve sarımsı-turuncu renktedir. Ağaç boyu 4- 6 metre arasındadır. Tek çekirdeklidir....

 

Gülgiller ailesine ait olan kayısı çok senelik bir bitki olarak bilinir. Kayısı Avrupa, Orta Asya, Amerika ve Afrika kıtalarında yetişir. Türkiyede kayısının yetiştiği illerin başında Malatya, Elazığ, Erzincan, Kars, Iğdır, Mersin, Antakya gelir. Vitamin ve mineraller bakımından gayet zengin bir besindir.

Morfolojik olarak tüylü yapıda ve sarımsı-turuncu renktedir. Ağaç boyu 4- 6 metre arasındadır. Tek çekirdeklidir.

Özel olarak A, B, C ve K vitaminlerinin peşi sıra fosfor, magnezyum, kalsiyum, kükürt, bakır, krom, manganez minerallerini içermektedir.

Faydaları Nelerdir?

Kayısı Hangi İklim ve Sıcaklıklarda Yetişmelidir?

Rüzgar soğuk ve nemli havalar kayısı yetiştirmek için münasip değildir. Ilık iklimi ve bol güneşi sever. Kayısı ağacı -20°C'ye kadar dayanır. Çiçekleri ise -2°C soğuğa dayanır. 15-20 yıl meyve veren bir ağaçtır. Nemli havalarda kayısılarda çil hastalığı görülebilmektedir. Bilhassa ilkbahar mevsimi de sisli ise bu hastalığa yakalanma ihtimali yüksektir. Ağacın taban suyu yüksekliği asgari 2-4 m olmalıdır. Tersi durumunda kökler havasız kalacağından zamk hastalığına tutulabilir.

Meyvelerin en sağlıklı biçimde olgunlaşabilmesi için havanın kuru olması gerekir. Nemli topraklarda yetiştirilen kayısılar iri ve sulu olur. Kıraç topraklarda yetiştirilen kayısıların içerdiği su miktarı azdır boyutları ise ufaktır. Bundan dolayı çoğu zaman kıraç topraklarda yetiştirilen kayısılar kurutmalık olarak tercih edilir.

Kayısının yetişmesi için gereken toprak özellikleri tınlı, kumlu-tınlı, tınlı-kireçli, killi ve kuru topraklardır.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Dut nerede yetişir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?