At bakımı nasıl yapılır?

İnsanlar at sahibi olmaya karar verdiklerinde bunun sorumluluğunu göze almalıdır. Çünkü at bakmak hem zahmetlidir aynı zamanda maddi ...

 

İnsanlar at sahibi olmaya karar verdiklerinde bunun sorumluluğunu göze almalıdır. Çünkü at bakmak hem zahmetlidir aynı zamanda maddi açıdan olanağa sahip olunması gerekir. Her hayvanda olduğu gibi at bakımında da sevgi esastır. Atları sevmeyen kişinin at bakması doğru değildir. Peki at bakımı nasıl olmalıdır?

Sıcak ve rüzgarsız havalarda atın yıkanması iyi olabilecektir. Bu işlem su, sünger, fırça ve ter bıçağıyla yapılmaktadır. Terli atın yıkanmaması gerekir.

Atın gribe yakalanmaması gerekir. Yakalandığı durumda insanlardaki gripten daha kötü etkileri olur. Risk taşımakta, hastalıktan kurtulması zaman almaktadır. Bu sebeple kış başlamadan ata aşı yapılmış olması gerekmekte ve aşıdan sonra 3 gün at dinlenmelidir.

Atların belli dönemlerde tıraş edilmesi gerekir. Soğuk havalarda atların kılları hızlı uzar ve bu hal atın terinin kurumasını zorlaştırır. Teri kurumadığı zaman atın hastalanmasına neden olur. Kış gelmeden atın tüylerinin tıraş edilmesi gerekir.

Su at için önemlidir. Gün içinde 5 ile 10 galon arasında su tüketmesi gerekir. Yalnızca koştuktan sonra terli olacağı için suyun bir anda verilmemesi gerekir.

Gün içerisinde asgari 2 kez tımar yapılmalıdır. Bu işlemde at tozlardan arındırılır ve kılları fırçalarla taranır.

Boyutları büyük olmasına karşın atlar küçük mideye sahiptir. At günün belli zamanlarında dışarıda otlatılmalıdır. Ahır atlarında genel olarak kuru ot olan saman kullanılır. Samanın içerisinde imkan bulduğunuz sürece toz ve toprak olmaması önemlidir.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Budama makası nasıl kullanılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?