Kavun nerede yetişir?

Ekim yapıldıktan sonra bitki uzun zaman suya ihtiyaç duymadan gelişim göstermektedir. Meyve oluşumuna kadar çok fazla sulama yapılmam...

 

Anavatanı Asya kıtası olan kavun, yere yapışık gövdeli bir bitkinin meyvesine verilen addır. Olgunlaşmadan tüketilebilinen bir meyvedir. Olgunlaşmamış şekline ise kelek denilir. Sulu ve tatlı bir meyve olan kavun Türkiye'de genel olarak Akdeniz kısmında yetiştirilir. Azami yetiştirilen iller Ankara, Diyarbakır, Balıkesir, Konya ve Manisa'dır. Her bitkide olduğu gibi kavun yetiştirmek için de gereken özel şartlar vardır. Bu şartlar:

Sulama

Ekim yapıldıktan sonra bitki uzun zaman suya ihtiyaç duymadan gelişim göstermektedir. Meyve oluşumuna kadar çok fazla sulama yapılmaması gerekmektedir. Lakin ekilen topraktaki nem oranı az ise fazla olmamak şartı ile sulama yapılmaktadır. Bitki meyve vermeye başladıkça sulamaların sıklaşması önemlidir. Bu aşamadan sonra 15 gün içerisinde bir sulama bitki için yeterli olur.

Kavun bitkisi, ev içinde kolay bir biçimde yetiştirilmesi mümkün olan bir bitki olarak bilinmektedir. Bazı şartlar sağlandığı durumda sağlıklı sonuçlar alınır. Bu şartlar:

Düzenli sulama yapılmış olması

Yetiştirilen yerin güneş alması ve sıcaklığının münasip olması

Yetiştirilen yerin rüzgâr almaması

Bitkinin hastalıklara karşı korunması

İklim

Sıcak ve ılıman iklimi seven bir bitki olarak bilinir. Bitki, gelişme sürecinde güneşli, kuru bir hava ve nemli toprağa ihtiyaç duyar. Nemli havalarda yetiştirilirse bitkide mantar hastalıklarına rastlama olasılığı fazladır. Yetiştirildiği yerde don olaylarının olmamasına özen gösterilmesi gerekmektedir. Don, bitkinin gelişimini negatif etkilemektedir.

 

Toprak

Kavun bitkisi yetiştiriciliğinde toprağın ağır ve killi olmaması gerekmektedir. Her şeyden önce toprağın drenajı pek güzel olmadılır. Ekim yapılmadan önce toprağın drenajının ölçülmesi şarttır. Toprağın ph değerinin 6-8 arasında olması sağlıklı sonuçlar alınmasını sağlamaktadır.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Dişbudak nasıl yetiştirilir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?