Kalp yetmezliği olanlar nasıl beslenir?

Kalbi yormaması adına hafif yiyeceklerin tüketilmesi beslenme açısından önemli bulunan bir diğer unsurdur. Meyve, sebze ve tahıllarda...

 

Kalbin vücut için gereken olan oksijen ve besini taşıyan kanı yeterli ölçüde damarlara pompalayamaması sonucu kalp yetmezliği oluşur. Hipertansiyon, doğuştan yahut zaman içinde ortaya kalp kapağı rahatsızlıkları ve kalp damar hastalıkları ile geçirilmiş ağır kalp krizi nihayetinde kalp kaslarının zarar görmesi ile meydana gelen rahatsızlığın en ehemmiyetli etkisi vücutta sıvı birikimine yol açmasıdır. Böbreklerde su ve tuzu tutarak vücutta şişkinliğe neden olan kalp yetersizliğinde sıvı birikiminin akciğerlere ulaşması tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Kalbi zorlayacak aktivitelerden uzak durması gerekli olan bu hastalığa sahip kişiler açısından yaşam kalitesinin yakalanması, düzenli doktor kontrolü ve ilaç kullanımı yanında sağlıklı ve dikkatli beslenmeye de bağlıdır.

Yağ ve et tüketimi

Kalbi yormaması adına hafif yiyeceklerin tüketilmesi beslenme açısından önemli bulunan bir diğer unsurdur. Meyve, sebze ve tahıllardan oluşan bir beslenme yanında et tüketiminde daha fazla beyaz et tercih edilmeli, yağlı etlerden bilhassa yağda kavrulmuş kırmızı etlerden kaçınılmalıdır. Kalp yetersizliğinde yağ kullanımı ise sıvı, doymamış yağlar olmalıdır. Ek olarak işlenmiş yağlarla yapılmış olan kızartma gibi ağır yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Benzer halde doymuş, katı yağlar kalp için tehlike arz ettiği için mutlaka tüketilmemelidir.

 

Potasyum içerikli gıdalar

Böbreklerdeki su tutulmasının engellenmesi amacıyla alınan idrar sökücülerin önemli etkilerinden biri de vücudumuzdaki potasyum seviyesini düşürmesidir. Bilhassa kalp kaslarının çalışması açısından önemli olan potasyum yüksek tansiyonu engellemesi bakımından da kalp hastaları için gereken bir mineraldir. Bu sebep ile kalp yetmezliği yaşayanlar, içerisinde potasyum bulunan meyve ve sebzelerin tüketimine yönelmelidir. Bu açıdan potasyum yönünden zengin muz, çilek, portakal, havuç, karpuz gibi meyvelerin yanında mercimek, brokoli, ıspanak, mantar ve yeşil yapraklı sebzeler tüketilmelidir. Ek olarak kalp yetmezliğine sahip kişiler süt ve yoğurt tüketimine de önem vermelilerdir.

Sıvı alımı

Genelde kalp yetersizliğini yaşayan kişiler açısından idrar sökücü kullanımı sözü edilen olduğundan dolayı sıvı kullanımına da dikkatli olunması gerekir. Yalnızca su değil, çay, kahve, çorba gibi bütün sıvı gıdaları kapsayan sıvı kullanımında dikkatli olunması gerekli olan unsur, birden fazla miktarlarda sıvı alımı yerine gün içine yayılmış biçimde az az sıvı alınmasıdır. Hastaların sıvı tüketimiyle ilgili dikkat edecekleri  diğer bir unsurda vücudumuzun su dengesini sağlayacak halde sıvı tüketmeleridir. Günlük 1,5 veyahut 2 litre sıvı tüketimi sağlıklı iken gerekenden çok az veyahut fazla sıvı alımı risk teşkil eder.

 

Tuz kullanımı

Kalp yetersizliği olan insanlarda beslenme ile ilgili en temel kural tuz kullanımından uzak durulmasıdır. Hassaten sağ ve sol her iki tarafta etkili olan konjestif kalp yetmezliklerinde vücutta sıvı birikiminin en temel nedeni tuzdur. Vücudumuzdaki tuz tutulumunun artması kalp yetmezliğine bağlı olarak nefes darlığına ve vücutta ödeme neden olur. Benzer zamanda tuz, hipertansiyon problemi yaşayanlarda kan basıncını yükselterek kalbin daha çok çalışmasına yol açar ve kalbin daha çok yorulmasına neden olarak kalp yetersizliğinde riskli sonuçlar doğmasına etki edebilir. Bütün bu sebeplerle mümkün ise tamamıyla tuzdan uzak durulmalı, tersi halde günlük tüketimi bir çay kaşığını geçmemelidir.

Alkol kullanımı

Kan basıncını yükselten bir unsur olarak genel olarak alkolün çok fazla tüketilmemesine dikkat edilmesi gerekmektedir. Bilhassa ciddi kalp yetmezliklerinde ciddi sonuçlar doğurabileceği için alkol tüketimi tamamıyla kesilmelidir.

Kalp yetmezliği her ne kadar önemli bulunan bir sağlık sorunu olsa da gereken önlemler alındığı taktirde hayati riskin en aza indirilmesi ve uzun hayat sürdürülmesi mümkündür. Genellikle hastaların doktor kontrolünü ihmal etmemeleri, haplarını düzenli içmeleri ve günlük aktivitelerine dikkat etmelerinin yanında ağır ve fazla yiyeceklerden kaçınarak kilolarını korumaları ve sağlıklı beslenmeleri önemlidir.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Şeker hastalığı tipleri nelerdir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?