Şeker hastalığı tipleri nelerdir?
Bazı diyabet tiplerinde insülin seviyesi normal olmasına karşın vücut dokularının insuline cevap vermemesi görülebilmektedir. Bazı ge...
Kandaki şeker seviyesinin kalıtımsal ve çevresel faktörlerle beraber çok fazla yükselmesi sonucu oluşan metabolik bozukluk diyabettir. İnsanlar arasında şeker hastalığı olarak da bilinen bu rahatsızlık pankreasın ürettiği insülin hormonuna bağlı olarak meydana gelir. Şeker hastalığının en belli belirtileri çokça idrara çıkma, iştah artışı, susama hissi ve sıvı alımında artıştır. Bunu dışında görme kaybı, aşırı kilo kaybı, yorgunluk gibi belirtileri de vardır. Şeker hastalığının çok tipi bulunmaktadır. Devamlı rastlananlar ise tip 1, tip 2 ve gestasyonel diyabettir.
Diğer Tipler
Bazı diyabet tiplerinde insülin seviyesi normal olmasına karşın vücut dokularının insuline cevap vermemesi görülebilmektedir. Bazı genetik mutasyonlar pankreasın işlevini bozabilir. İnsülinin etkisini azaltan hormonların aşırı salgılanması sonucu diyabet oluşabilir. Beslenme ve kullanılan ilaçların panlreasa kötü etki etmesi sonucu diyabet görülebilmektedir.
Gestasyonel Diyabet
Gebeliğe bağlı diyabet olarak bilinir. Gebelikle beraber veyahut hamilelikte meydana gelen şeker hastalığıdır. Genelde gebeliğin 24. ve 28. haftalarında, ama fazla kilolu kadınlarda gebeliğin ilk gibi aylarda meydana gelir. Çokca açıdan tip 2 diyabete benzer. Tedavasi mümkündür ama yinede hamilelik süresince dikkatli takip edilmelidir. Tedavi edilmeyen gestasyonel diyabet anne ve bebeği için hayati tehlike taşır. Genelde hamilelik sonrası bu hastalık kaybolur ama ileri yaşlarda hamileliğinde diyabet hastası olan insanlarda tip 2 diyabet olma riski vardır.
Tip 1
Pankreasta insülin üretiminin azalması tip 1 diyabet hastalığıdır. Daha fazla çocuklarda görülmektedir. Hastalık birden başlar ve kesin tedavisi yoktur. Etkisini azaltmak için vücudumuza yapay insulin verilir. Hastalığa yakalanan kimselerin çoğu zaman kilosu normaldir. Çok kilolu veya çok zayıf değillerdir. Şeker hastalarının%10'u tip 1 diyabettir.
Tip 2
Tip 2 diyabet hastalığı insülinin etkisine karşı direnç göstermesiyle oluşur. İnsülin seviyesi yüksektir fakat kana şeker hücrelerini sokamaz. Tip 2 diyabet 30 yaş ve üstünde görülmektedir. Diyabet hastalığının %80-90 civarı bu tipte görülmektedir. Bu hastalığın görülmesinde yaşam tarzı çok etkili olmaktadır. Obezite ve fiziki aktiviteye bağlıdır. Hastalık yavaş bir biçimde meydana gelir. Senelerce farkına varılamayabilinir. Farkına varılmayan bu hastalık, böbrek yetmezliği, görme kaybı, damar hastalıkları, ağrı hissinde azalmalar gibi problemlere neden olabilir. İlk belirtisi insülin duyarlılığının azalmasıdır. Zaman geçtikçe insülin salgısı bozulur ve tedavi isteği meydana gelir.