Düdüklüde et nasıl pişirilir?

Düdüklü tencere, tavuk, kaz, hindi, kuzu, oğlak dana gibi etlerin pişirilmesinde özel olarak tercih edilir. Herbirinin ayrı ayrı pişm...

 

Hayatı kolaylaştıran, çok zaman kazandıran, daha lezzetli yemekler yapılmasına olanak sağlayan düdüklü tencere, uzun süredir mutfağın olmazsa olmazıdır. Yanlış kullanımdan doğan kazalar olmuş olsada, hala vazgeçilemeyen bir mutfak aracıdır. 

Düdüklü tencere, tavuk, kaz, hindi, kuzu, oğlak dana gibi etlerin pişirilmesinde özel olarak tercih edilir. Herbirinin ayrı ayrı pişme süresi vardır. En kolay tavuk pişer. Onu kaz ve hindi takip eder. Küçükbaşlardan en kolay pişeni kuzudur. Dananın yaşına vede kullanılan bölümüne göre pişme süresi değişir. Düdüklü tencere ile et haşlamak en bilinen kullanım biçimi olsada, türlü türlü et yemeği yapmak da mümkündür.

Hiç su ilave etmeden pişirme teknikleri de vardır. Ama bu her düdüklü için geçerli değildir. Salçalı et, sebzeli et, kavurma gibi yemekleri düdüklüde pişirmek pek güzel sonuç vermektedir. Örnek verirsek salçalı et yapmak için, düdüklü tencereye 2 kaşık tereyağ koyun eritin, 7-8 büyük parça dana etini tereyağ ile çevirin, İçine kırmızı biber, karabiber ekleyin ve katıştırın. 2 adet rendelenmiş domates'i etlere katıştırın 1-2 dakika karıştırarak pişirdikten sonra 1 yemek kaşığı salçayıda ekleyip, etlerin hizasına gelecek halde suyunu koyup düdüklünün kapağını kapatın ve pişmeye bırakın.

Her çeşit yemeğin kolay bir biçimde, lezzetinin içerisinde kalarak pişmesini sağlamaktadır. Zamandan büyük tasarruf sağlamaktadır. Özel olarak geç pişen besinler için kullanılsada, sebze için bile tercih edilir. Kurubakliyatlar ve etler için vazgeçilmeyen bir yardımcıdır.

 

Haşlamalarda pişireceğimiz et, tencereye konulur, üstüne su eklenir tuzu atılır. Su miktarı, etin cinsine göre, et suyu almak isteyip istemediğimize göre, değişim göstermektedir. Genel açıdan etin üstünü az geçecek biçimde su ilave etmek uygun olur. Not: Düdüklüyü gereğinden fazla doldurmayın. Düdüklünün kapağı kapatılır. Doğru ve tam kapandığından emin olmak gerekmektedir. Kaynadığında ocağın altı güzelce kısılır ve düdüklünün üzerindeki hava basıncını gösteren aparat kısmı kapatılır. Her düdüklünün modeline göre değişim göstermektedir. Kendi düdüklünüzün kullanım klavuzunu takip edin. Pişme süresi nihayetinde, ocak kapatılır. Sıcağı geçmeden açılmaz. Suya tutup soğutma da mümkündür. Soğuyunca havası alınır ve kapağı açılır. 

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Zeytinyağı ile kızartma yapılır mı? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?