Atın üzerinde nasıl durulur?

At üstünde en sağlıklı duruşu yapabilmek için eyerin tam ortasına oturulması gerekir. Kişi ağırlığını kalçasının üstünde geriye verer...

 

Atı evcilleştirip kullanmak insanlar tarafından uzun zamandır yapılmaktadır. Böylece insanlar başta ulaşım olmak üzere ağırlık taşıma gibi işleri de atlar aracılığıyla yapmaktadır. Bu sebep ile de uzun senelerdir ata binilmekte ve hassaten eski dönemlerde çokca kişinin ata binmesi beklenmekteydi. Bu günlerde de çok yerde ata binme dersleri verilir. Ata binme konusunda çoğu zaman insanlar ata biniş ve iniş hareketlerinin zor olduğundan bahsedilir. Bu doğru düşüncedir. Lakin bunlar dışında unutulmaması gerekli olan at üstünde doğru duruşu yakalamaktır. Tersi durumunda at hareket durumunda iken dengeyi sağlayamayıp yere düşme gibi haller bahsi geçen olabilir. Bu yüzde ata binmek isteyen insanların at üstünde nasıl durulacağını çok güzel bir biçimde bilmeleri gerekir.

At üzerinde nasıl durulur?

At üstünde en sağlıklı duruşu yapabilmek için eyerin tam ortasına oturulması gerekir. Kişi ağırlığını kalçasının üstünde geriye vererek derin bir oturuş yapar. Bunun yanında bel çukurlaştıralarak dik durulur. Dikkatli olunması gerekli olan ata binen kişinin omuz, kalça ve topuklarının benzer hizada olması gerekliliğidir. Bununla birlikte ayak burunları ve dizler de benzer hizada olur. Daha ardından üzengiye ayak topukları ile ağırlık verilir. Baldırların pozisyonu kolon ile benzer olmalıdır. Dizler kapatılır ve ayak burunlarının karşıya bakması sağlanmaktadır. Bunun yanında ellerin duruşu da önemlidir. Eller yumruk yapılmaktadır ve yumruklar baş parmak yukarıyı gösterecek halde birbirlerine paralel şekilde tutulur. Ek olarak eller eyerin üstünden takribî bir karış kadar yukarıda olmalıdır. Son olarak dizgin temasının gergin ama yumuşak olması gerekir. Bu kurallar uygulandığı durumda at üstünde düzgün duruş yapılmış olunur.

 

Buna ek olarak ata binen kişi at ile olan etkileşimini baldırları, elleri, oturuşu ve sesi ile yapmaktadır. Bu komutlara binicilikte yardım adı verilir. Baldırlar ile yapılmış olan iletişime baldır yardımı, eller ile yapılmış olan iletişime dizgin yardımı, oturuş ile yapılmış olan iletişime ağırlık yardımı ve ses ile yapılmış olan iletişime ses yardımı adı verilir. Bunun dışında at üstünde duruşu ve hareketi kolaylaştırmak gayesi ile mahmuz ve kamçı da kullanılmakadır.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Yağlar kasa dönüşür mü? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?