Ağız kuruluğunun nedenleri

Ağız kuruluğu yalnız olarak bir rahatsızlık olduğu gibi daha ciddi hastalıklara da kapı aralayabilir. Diş aralarında biriken yemek ar...

 

Tıp dilinde “xerastomia” olarak anılan ağız kuruluğu en basit anlamıyla, türükürük bezlerinin ürettiği tükürük salgısının azalması ve dolaylı olarak ağız içinin nemsiz kalması olarak tanımlanabilir. Ağız kuruluğunun ne denli önemli görülen bir rahatsızlık olduğunu kavrayabilmek için hepsinden önce tükürük salgısının işlevlerini öğrenmekte yarar var.

Belirtileri

Tat duyusunda azalma, ağızda metal tadının oluşması

Dilde yanma hissiyle kendini göstermektedir.

Kuru yiyecekleri tüketmede zorluk

Ağız kokusu

Konuşur iken sıkıntı yaşama

Sık yaşanan susuzluk hissi

Dudaklarda çatlama

Ağız içi yaraları olan aftların oluşması

Burun ve boğazın kuruması

Ağız kuruluğu yalnız olarak bir rahatsızlık olduğu gibi daha ciddi hastalıklara da kapı aralayabilir. Diş aralarında biriken yemek artıkları ve plak yüzünden dişeti hastalıkları veyahut dişlerde çürüme nüksedebilir. Antibakteriyel özelliği ile vücudumuzu hastalıklara karşı kouyon tükürüğün azalması halinde bakteriyel çokca hastalığa kapı aralanmış olur. Bu bakımdan çoğu kez ihmal edilen ağız kuruluğu farkedildiğinde doktora gidilmeli ve olası hastalıklar nüksetmeden tedavi edilmelidir. 

Tükürük salgısı besin sindiriminde görev alır, dişleri çürümelerden korur. Antibakteriyel özelliği ile vücudumuzu çok hastalıktan korur. Ağız içinin nemli kalmasını sağladığı gibi ph dengesinin ayarlanmasında da önemli rol oynar. Çiğneme ve yutmayı kolaylaştırması tükürük salgısının herkkesce bilinen işlevlerinden biridir. Bütün bu fonksiyonları yerine getiren tükürük salgısının azalması halinde da ağız kuruluğu dediğimiz rahatsızlık meydana gelir. Peki tükürük salgısı neden azalır? Ağız kuruluğunun nedenlerini şu biçimde sıralayabiliriz.

 

Yaşlanma: Yaşlılık tükürük bezlerinin fonksiyonunu etkilediğinden, ağız kuruluğuna yol açabilir. Menopoz devrinde kadınların hormone seviyesinde yaşanan değişiklikten kaynaklana ağız kuruluğu yine bu başlık altında değerlendirilebilir.

İlaçlar: Tansiyon ilaçları, ağrı kesiciler, antidepresanlar gibi çok ilaç yan etki olarak ağız kuruluğuna neden olabilir.

Metabolik Rahatsızlıklar: Astım, diyabet, tansiyon, böbrek yetmezliği gibi metabolic rahatsızlıklar da ağız kuruluğuna sebebiyet verebilir.

Ağızdan Nefes Alma: Geçici ağız kuruluğunun bir nedeni de ağızdan nefes almadır.

Radyoterapi ve Kemoterapi: Kanser tedavisinde kullanılan bu yöntemler tükürük bezlerinde hasara yol açabileceğinden ağız kuruluğuna neden olabilir.

Çiğneme Kabiliyetindeki Azalma: Beslenme alışkanlıkları sıvı ve yumuşak gıdaları tüketmek üstünde yoğunlaşanların zaman geçtikçe çiğneme kabiliyetleri azalır ve buna bağlı ağız kuruluğu oluşabilir.

Kafein ve Alkol Kullanımı: Pipo, puro ve sigara kullananlarda ağız kuruluğu sık görülebilen şikayetlerdendir.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Yürüyüş ayakkabısı nasıl seçilir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?