Ödem nedir?

Ödem sert, orta sert ve yumuşak özellikli olmak üzere 3 halde olabilir. Yumuşak özellikli ödemi anlamak kolaydır. Çnkü teninize parma...

 

Hücrelerin içerisinde yer bulan sıvının hücre dışına çıkması sonucu cilt altına yahut doku aralarına birikmesi haline ödem denmektedir. Vücudun tükettiği tuz ve su miktarı ödem oluşumunda etkili faktörlerdir. Bİrkaç gün gibi kısa aralıklarda kilo alıp veriyorsanız ödem problemi yaşıyorsunuz demektir. Vücudunuzda gözle görülmektedir bir şişme gerçekleşiyorsa vücudunuz aşağı yukarı 2 - 3 litre su tutma özelliği gösterebilir.

Ödem sert, orta sert ve yumuşak özellikli olmak üzere 3 halde olabilir. Yumuşak özellikli ödemi anlamak kolaydır. Çnkü teninize parmağınızla bastırdığınızda küçük iz oluşur, kısa bir zaman sonra kaybolur. Fakat sert özellikli ödemde böyle bir hal bahsi geçen olmadığı için anlaşılması biraz güçtür.

Ödem sürekli el, ayak, ayak bileği gibi bölümlerde olmakla beraber kalp, böbrek, beyin ve bağırsaklarda da görülebilmektedir.

Ödem oluşumunun özellikleri kimseden kişiye değişiklik gösterebilir. Bütün vücutta görülebileceği gibi bölümsel de oluşabilmektedir.

Peki ödem hangi hastalıkların habercisi olabilir?

Yine basit bir önlemle su kaynaklı ödem sorununu çözmek mümkündür. Gün içerisinde su tüketimine dikkati açmak gerekir. Eğer vücudumuza alınan su azsa vücut su tutmaya başlar ve ödem dediğimiz şişlikler oluşur.

Aşırı tuz tüketimi ödemin bilinen yaygın sebepleri arasındadır. Bu basit nedenden kaynaklı ödem sorununu çözmek için beslenme düzenini gözden geçirmekte yarar var.

 

Hormonsal bozukluklar vücutta ödem oluşmasına neden olabilir. Bu ayrıntının gözden kaçmaması gerekmektedir.

Kadınlarda adet öncesi zamanda de ödem sıkıntısı yaşanabilir. Fakat bu hal kısa bir zaman içerisinde normale döner.

Kalp ve damar hastalıkları da ödem oluşumunu tetikleyen bir başka faktör olarak ele alınır.

Uzun zaman ayakta kalmak ödemi tetikleyen başka bir nedendir.

Böbrek hastalığı, vücudumuzun su tutup şişmesine neden olabilir.

Beslenmeyle alakalı bir başka ödem problemi da fazla karbonhidratlı beslenmelerde ortaya çıkmaktadır.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Kalsiyumun önemi adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?