Üzüm nasıl yetiştirilir?

Üzüm yetişmek için hayli uzun evreye ihtiyaç duyar. Gün içerisinde averaj ısı 10 dereceyi bulduktan sonra gelişmeye başlar. Sonbahar ...

 

Tarihi nerdeyse insanlık tarihiyle eş olan üzümün geçmişi milattan önce 5000’li yıllara dayanır. Anavatanı Anadolu’dan Kafkasya’ya uzanan geniş bir alanı kapsar. Ülkemiz bu açıdan köklü bir üzüm yetiştiriciliği geçmişine sahiptir.

İklim

Üzüm yetişmek için hayli uzun evreye ihtiyaç duyar. Gün içerisinde averaj ısı 10 dereceyi bulduktan sonra gelişmeye başlar. Sonbahar gibi aylarda ısı ortalaması düşünceye kadar gelişimini sürdürür. Kış aylarındaki dinlenme süresi üç aydır. Asma kökleri derinlere indiğinden, çok bitkiye kıyasla yağışın az olduğu yerlerde yetiştirilebilir. Kışın ve ilkbahar gibi aylarda alınan yağmurlar bitki gelişimi için yararlıdır. Fakat yağışların uzun sürmesi mantar hastalıklarına neden olur. Bu neden ile yağış miktarı, yağış düzeni ve sıcaklık bağcılık için çok önemli faktörlerin başında gelir.

Toprak İsteği

Kökleri hayli derine giden bir bitki olan üzüm, yumuşak toprakları sever. Yazların kurak ve yağışın az olduğu bölümlerde, derin ve su tutma kabiliyeti yüksek toprakların seçilmesi verimi arttırmaktadır. Toprak yapısı, kök gelişimine izin vermiş olduğu sürece organik bileşenler yönünden fakir topraklarda bile yetişebilir. Çok meyveye kıyasla toprağın pH değerine aşırı duyarlı değildir. Nötr, asitli veyahut alkali topraklarda üzüm yetiştirilebilir. Lakin ph’ı 9 ve üstünde olan topraklarda türlü yetersizlikler meydana geldiğinden bu değer sınır olarak kabul edilebilmektedir.

 

Üretim

Üzüm yetiştiriciliğinde tohum, çelik, daldırma ve aşı değişik yöntemler kullanılmaktadır. Tohum yöntemi genel olarak ıslah çalışmaları için tercih edilen bir metottur. En bilinen kullanılan yöntemler ise çelik ve daldırma yöntemleridir.

Diğer meyvelere kıyasla maksimum türü olan meyveler arasında üzüm ilk sıralarda yer bulur. Dünya çapında 10.000’in üstünde üzüm çeşidi olduğu bilinir. Bu türlerin takriben 1200 kadarı Anadolu’da yetişen türlerdir. Ticari olarak üretimi yapılmış olan tür sayısı ise 40 civarındadır. Başta Ege ve Marmara bölümü olmak üzere Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölümlerinde üzüm yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Güneşlenme

Üzüm şekerli bir bitki olduğundan güneş ihtiyacı yüksektir. Yaz ayları boyunca bol güneş alan yerlerde yetiştirilmesi gerekmektedir. Yarı gölge ve gölgede istenen verim alınamaz. Gelişim zamanı boyunca asgari güneş ihtiyacı 1300 saattir. Ticari olarak üzüm yetiştirilmek istenen bağlarda ise bu değer asgari 1600 saattir.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Trabzon hurması nasıl bir meyvedir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?