Madımak nasıl yetiştirilir?

Madımak fideleri dikildikten sonra Nisan ayının ortalarına kadar üzerlerini geceleri kapatmak gerekmektedir. Tersi durumunda madımak ...

 

Türkiye'de en fazla Orta Anadolu yöresinde tüketilen madımak, çok lezzetli yeşillik çeşididir. Madımak bazı yörelerde daha lezzetli olması için pastırmalı yapılmaktadır. Sade madımak ise bazen süt bazen de kaymak ile beraber tatlandırılır. Lezzetli madımak yemyeşil ve çiçeksiz olur.

Madımak fideleri dikildikten sonra Nisan ayının ortalarına kadar üzerlerini geceleri kapatmak gerekmektedir. Tersi durumunda madımak fideleri gece soğuğundan etkilenip ölür. Nisan ayının ikinci 15 gününden başlayarak üstü açılmış olan fideler 2 gün ara ile sulanır. Madımak suyu çok seven bir bitki olarak bilinmektedir. Ama her bitki gibi fazla sulandığı zaman kökleri çürür ve sararıp ölürler.

Madımak bitkisi gölge seven bir çeşididir. Çok fazla güneş gören veya hiç güneş görmeyen yerlerde yetişmeyebilir. Dikkatli olunması gerekli olan nokta, az güneş alan yerlerde yetiştirmek olmalıdır. Kuyulama yöntemi ile yetiştirmek istenen madımak bitkisinin Mart ayının sonlarına doğru yeşerdiği gözlemlenmektedir. Yeşermeye başlayan madımak kökleri ilk bir hafta sulanır. Aksi takdirde gece sıcaklığına bağlı olarak madımak kökleri üşüyebilirler. Nisan ayının ilk haftalarında sulama işlemine başlanabilir. Tıpkı fidelerde olduğu gibi kökte de benzer sulama yöntemi kullanılmaktadır. 2 gün de bir sulama en doğru olanıdır. Madımak bitkilerinin zaman geçtikçe oluşan yabani otlardan temizlenmesi gerekmektedir. Bu işlem çapa yardımıyla yapılmaktadır.

 

Madımak bitkisi yetiştirmenin bir çok yolu vardır. Yayvan olarak büyüyen madımak bitkisinin kök kısmı koparılıp çoğaltma yapılabileceği gibi tohum yoluyla da yetiştirilebilir. Diğer alternatif ise madımak bitkisi çiçek açtıktan sonra tohumlandırma yöntemidir. Eğer madımak bitkisinin en iyi koşullarda ve en iyi mevsimde yetişmesini isteniyosa Mart ayının başlarında tohumları 20 cm aralıklar ile ekilebilir. Ek olarak Mayıs ayının son günlerinde çiçek açan madımak kökleri de kuyulama yöntemi ile çoğaltılabilir. Tohum olarak ekilen madımakları 20 cm aralıklar ile mesafelendirmeden önce dikkatli olunması gerekli olan nokta, tohumları her şeyden önce tek tek küçük vazoda çimlendirmektir. Daha sonrasında ise madımak yetiştirmek istenen alana 20 cm aralıklar ile dikilebilir.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Sarımsak yetiştirme yöntemleri adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?