Melisa otu nerede yetişir?

Melisa otu Akdeniz havzası bitkisi sayılır. Güney Avrupa'da hayli yaygın olan melisa otu türkiyede ise Marmara, Ege ve Akdeniz bölüml...

 

Baklagiller ailesinden sayılan melisa otu dalları çok olan ve beyaz çiçekleri olan çok yıllıklı bir bitki olarak bilinmektedir. Boyu 30-80 santimetrelere kadar uzanabilen melisa otu limona benzer kokuya sahiptir. Yapısında tanen, reçine ve uçucu yağ barındıran melisa otu bu nedenden dolayı pek çok sağlık sorununa karşı tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Oğul otu olarak da bilinen melisa otu türkiyede bolca yetişir.

Melisa Otu Nerede Yetişir? 

Melisa otu Akdeniz havzası bitkisi sayılır. Güney Avrupa'da hayli yaygın olan melisa otu türkiyede ise Marmara, Ege ve Akdeniz bölümlerinde verimli olarak yetişir. Akdeniz ve Güneydoğu gibi aşırı sıcak bölümlerde yalnızca öğleden önce güneş alan yerlerde yetişir. Çoğu zaman sıcak bölgeleri seçen melisa otu gün içerisinde minimum 4 saat güneş ışığı alması şartıyla ev ortamında saksıda da yetişir. Saksıda yetiştirmek için ise kullanılan toprak fark etmez. Toprağa dörtte bir oranında ponza taşı eklemek suretiyle verimli melisa otu yetiştirebilirsiniz. Melisa otu genel olarak gübre istemeden büyür ama ticari olarak yetiştirilecek ise o zaman melisa otu için en ideal gübre balıktan elde edilen bitki gübresidir.

Melisa otu yaz boyunca yağışın hakim olduğu bölümlerde özel olarak bahçelere dikildiği zaman yetişir ve kolay kolay yok olmaz. Hem sürgün kökü aynı zamanda tohumları hasebiyle sürekli bir biçimde kendini yeniler. Soğuğa karşı da hayli sağlam olan melisa otunu sürekli biçimde sulamak gerekmektedir. İklim olarak sıcak iklimleri tercih eden melisa otu karasal iklimde yetiştirildiği zaman ise kış mevsiminin etkili olduğu aylarda kökleri donmaması için toprağın saman ile örtülmesini ister.

 

Şifalı bitkileri kategorisine dahil olan melisa otu dünyanın her yerinde ve türkiyede en fazla kullanılan bitkiler arasında yer bulur. Genel olarak strese, uykusuzluğua ve bazı sindirim sorunlarına karşı gayet etkili olmaktadır. Yaz boyunca yetişen melisa otu daha fazla bahçeleri sever.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Mısır nerede yetişir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?