Akvaryum neden koku yapar?
Basit gibi görünen ama hem sizin sağlığınız hemde balıklarınızın sağlığı için önemli olan bu gibi konulara dikkat etmelisiniz. Akvary...
Büyük bir hevesle başlanan akvaryum sevdası bazen hüzünle sonuçlanabilir. Bunlardan en yaygını akvaryumların kimi kez etrafa kötü koku yaymasıdır. Bu kokuların birçok nedeni olabileceği gibi çözümleri de bulunur
Basit gibi görünen ama hem sizin sağlığınız hemde balıklarınızın sağlığı için önemli olan bu gibi konulara dikkat etmelisiniz. Akvaryumunuzu bitkilendirmeniz de kokuların önüne bir hayli geçecektir.
Akvaryumun yerinden kaynaklı koku
Akvaryumun bulunmuş olduğu yerin konumu da akvaryum kokusunda önemli sayılabilecek bir faktördür. Eğer akvaryum direkt güneş ışığı alan bir yerde bulunuyor ise kokudan kaçmak mümkün değildir. Bu nedenle akvaryumun yeri seçilirken direkt güneş ışığı almayan bölümlerin olmasına özen göstermelisiniz.
Rutubet kaynaklı koku
Rutubet her yerde olabilir. Konu akvaryum olunca ise en iyi bakımlı akvaryumda bile rutubet görmek mümkündür. Rutubet ise kötü kokular yaratmaktadır ve kötü kokuya neden olan ilk sebeplerdendir. Bu problemi çözmek için ise akvaryumun üstü olabildiği kadar kapalı kalmalıdır. Kapalı kalması esnasında da suyun sıcaklığını optimumda tutmak da hayli önemlidir.
Ölü balıklardan kaynaklı koku
Ölü balıkların dipte birikmesi sonucu oluşan bir nedendir. Ölü balıkların dışında daha tehlikeli olarak salyangoz ve midye de bu aralığa girmektedir. Salyangoz ve midye ölü balıklardan daha çok kokuya neden olurlar ve bozulurlar. Bu nedenden kaynaklı kokunun önüne geçmek için ise dipteki ölü canlıları ayrıştırılıp yüzde 30 civarlarında su değişimi yapılmalıdır.
Yem kaynaklı koku
Eğer akvaryumda kullanılan yem stabil değil ise bir zaman sonra suya kokusunu vermeye başlar. Bu nedenle kaliteli ve özenli yemler kullanmakta yarar vardır. Yemin miktarının yanında ek olarak az canlı beslemekte kokuların önüne geçmektedir. Özel olarak yaz gibi aylarda ise balıkların az yemlenmesi kokuyu önlemektedir.
Sudan kaynaklı koku
Suda yeterli oksijenin olmaması da akvaryum kokularının nedenlerinden biridir. Bu kokunun önüne geçmek için ise akvaryum suyunun yarısının değiştirilmesi ve dip çekimi uygulanması gerekir. Su değişimi balıkların sağlığı açısından önemli görülen bir faktör olduğu için bu işlemi kademeli olarak yapmanız balıklar için daha sağlıklı olabilecektir.