Suni sancı nasıl geçer?

Peki suni sancı nasıl geçmektedir?...

 

Hamilelik prosesi başladığı andan başlayarak anne adaylarının en fazla istediği şey; bebeklerini sağlıklı halde doğurabilmektir. Hamilelik sürecinde olduğu gibi doğum sürecinde de anne adayını bir çok sıkıntılı hal beklemektedir. Bebeğimizin doğumunu yaklaştığı sürelerde eğer; doğum kasılmalarınız zayıf, düzensiz ve kesilmiş durumdaysa, rahim içi gerilmeler nedeniyle bebeğimizin rahim içerisinde daha çok kalması münasip olmayabilir. Doğuma yakın olarak bebeğimizin su kesesi açılmış ise ve bütün gün hala doğum sancıları olmuyor ise veyahut olası doğum zamanının üstünden 10 gün geçmiş olabilir. Bu gibi yada bunlara çok benzeyen hallerde, doğum kasılmalarını başlatmak ve zaten varolan kasılmaları desteklemek amacı ile damar yolu ile oksitosin verilmesi işlemine suni sancı adı verilir. Oksitosin maddesi normal koşullar içerisinde beyin ile salgılanan ve bebeğimizin doğması için rahim kasılmalarına neden olur. Ek olarak doğum sonrası annenin bebeğine süt vermesi için uyarıcıdır. Oksitosin hormonu doğumu başlatan ve doğum sonra rahim kasılmalarını düzenli hale getiren bir hormondur. Suni sancı ile doğumun başlatılması için bu hormon anne adayına damar yolu ile verilir. Suni sancı sürecinde amaç doğumu başlatmaktır. O nedenden dolayı damar yolundan ilaç düşük dozlarla verilmeye başlanır. Daha sonrasında anneliğe hazırlanan kadının ağrı eşiğine bağlı olarak doz ayarı yükseltilip düşürülebilir. 

 

Peki suni sancı nasıl geçmektedir?

Doğum eyleminin beklenenden uzun sürmesi durumunda, doğum sürecinin yavaş olması halinde ve bebeğimizin doğması gerekli olan gün geçtiği durumda sancılar başlamamış ise suni sancı verilmelidir. Ama bu hallerde anne ve bebeği çok sıkı takip edilmelidir. Aksi durumunda anne ve bebeği riske atılmamalıdır. 

Suni sancı için verilen oksitosin hormonu, anneliğe hazırlanan kadının kolundan serum yardımıyla damar yolundan verilir. Oksitosin hormonu vücudumuza verilirken ilerleme hızı çok önemlidir. Doğumun seyrine göre bazen doğum boyunca verilirken, kimi zamanlarda ise yanlızca doğumun belli zamanlarında verilebilir. Bebek kalp atımındaki değişiklere göre ya da halime kadının rahim kasılmalarının fazla olduğu devirlerde serum durdurulur. Serum durdurulduğu andan başlayarak oksitosin hormonuda duracaktır ve suni sancı geçmiş olabilecektir. Serumun bittiği andan ilk 30 dakikalık süre içerisinde suni sancı geçecektir.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Ek gıdaya ne zaman başlanır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?