Metabolizma Neden Yavaşlar?

Metabolizma neden yavaşlar? metabolizma hızı nasıl arttırılabilir? bazal metabolizma hesaplaması nasıl yapılır? metabolizma hızını arttıran yiyecekler ve hareketler nelerdir? hepsini makalemizde bulabilirsiniz...

 

Yaşamımızda gerekli olan bazı vücutsal fonksiyonlar vardır ve bunları çalıştırabilmemiz için gerekli olan enerji miktarının, gün içinde ne kadar hızlı yakıldığı tamamen metabolizma ile alakalıdır.

Metabolizma Hızı ve Bazal Metabolizma

Metabolizmanın hızı spor veya hızlı hareket yapmadan harcadığımız enerjide saklıdır. Metabolizmanın hızlı çalışması sonucunda daha zayıf, görünüş olarak fit ve kaslı aynı zamanda dolaylı olarak daha sağlıklı bir vücuda sahip olmuş oluruz. Metabolizması hızlı çalışan insanlar besinlerden aldıkları kaloriyi çok çabuk yakarlar ve kilo almazlar. Metabolizması yavaş çalışan insanlar ise vücutları yedikleri şeyleri hemen yakamadığı için, vücut fonksiyonları aldıkları kalorileri hızlı bir şekilde kiloya dönüşür. Bu nedenle, birçok bilinçli insan, metabolizma neden yavaş çalışır? ve neler yapılması gerekir? bunları merak ederler.

Bazal Metabolizma Hesabı
Erkekler = 66 + (13.7 x Kilogram olarak ağırlık) + (5 x santimetre olarak boy) - (6.8 x yaş)
Kadınlar = 65 + (9.6 x Kilogram olarak ağırlık) + (1.7 x santimetre olarak boy) - (4.7 x yaş)

Bazal metabolizma ismiyle anılan metabolizma, vücut hareketsiz iken ne kadar enerji yaktığını ifade eden bir terimdir. Bazal metabolizma hesaplaması nasıl yapılır? diye soracak olursanız; santimetre cinsinden boyunuzun oranı, kilo ve yaşınızın belli katsayılar ile çarpımları toplamına eşit olur. Bu hesaplama bayanlara ve erkeklere göre farklı kat sayılar kullanılarak hesaplanır. Çünkü metabolizma hızı, kadınlarda ve erkeklerde farklıdır. Bazal metabolizma hızımız çocuk olmaya veya yaşlı olmaya, çalışıyor olmak veya oturan emekli kişilere göre, havanın soğuk veya sıcak olmasına göre de değişkenlik gösterebilmektedir.

 

Metabolizma hızını etkileyen şeyler vardır. Bunları madde madde şu şekilde açıklayabiliriz:

Diyet: Çok kısa sürelerle kilo almak ve hemen vermek, dengesiz yapılan açlık diyetleri vücudu kötü etkilediği için metabolizma %30 gibi bir oranda yavaşlamaktadır.

Öğün atlamak: Uzmanlar öğün atlamayın demektedir ve çok sık öğün yemek metabolizmayı daha çok çalıştırdığı için metabolizma hızı artar ve vücut dinç kalır.

Yaş: Metabolizma hızı 27 yaşından sonra geçilen 5 yılda bir %5 azalma gösterir. Andropoz ve Menopoz dönemlerinde ise çok daha hızlı bir düşüşe geçmektedir.

Lifli gıdalar tüketmemek: Katkı maddeli rafine karbonhidratlar metabolizmayı yavaşlatır ve kan şekeri dengesi bozulur. Lifli gıdalar ise sindirimi kolay olduğu için, bu gıdalardan alınan kalori tamamen enerjiye dönüşür ve vücut yağ tutmaz.

Süt ürünleri tüketmemek: Kalsiyum eksikliği metabolizmayı yavaşlatır. Bu yüzden örneğin süt içmemek bel ve karın bölgesinde yağlanma oranını arttırır. Çok yağsız içilen süt de metabolizmanızı hızlandırır.

 

Demir eksikliği: Kasların ihtiyacı olan oksijeni kaslara demir gönderir. Bu yüzden demir eksikliğinde vücut yağlanmaya, metabolizmanın da yavaş çalışmasına neden olmaktadır.

Yeterli protein almamak: Protein yetersizliği metabolizma hızını %35 kadar azaltır, fazla protein tüketmek de sağlık sorunlarına neden olur. O yüzden protein tüketimi de dikkat edilmesi gereken faktörlerdendir.

Bunların dışında söyleyebileceğimiz şeyler; düzenli hareket ve spor yapmak, haftada en az iki gün balık (mümkünse somon) tüketmek, bol limonlu su içilmesi metabolizmayı hızlandırır ve yağ yakımını çoğaltır. Böylece hem hızlı bir metabolizmaya hem de fit ve sağlıklı bir bedene sahip olmuş olursunuz.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Metabolizma Nasıl Hızlandırılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

#1 vücut sistemi yavaşlamasının nedeni,

Metabolizma, vücutta oluşan biyokimyasal reaksiyonların toplamıdır ve bu reaksiyonlar sayesinde vücutta enerji üretilir. Metabolizma, genellikle yaşla birlikte yavaşlar. Bu, vücutta oluşan biyokimyasal reaksiyonların sayısının azalması ve bu reaksiyonların hızının yavaşlaması ile ortaya çıkar. Böylece, vücutta enerji üretimi azalır ve bu da metabolizmanın yavaşlamasına sebep olur. Ayrıca, metabolizmayı yavaşlatan başka nedenler de bulunabilir. Örneğin, stres, yorgunluk, aşırı egzersiz veya yanlış beslenme gibi faktörler de metabolizmayı yavaşlatabilir. Bu nedenlerden dolayı, metabolizmanın yavaşlamasını engellemek için sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek ve stresle başa çıkabilmek önemlidir.


Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?