Sığla ağacı nasıl bir ağaçtır?

Ilıman iklim bitkisidir. Nem oranı yüksek yerleri sever. Güneşi seven bir ağaçtır. Ek olarak kış koşullarına hayli dayanıklıdır. Asga...

 

Latince adı “Liquidambar orientalis” olan sığla ağacının diğer adları Amber ağacı, Günlük ağacı ve Anadolu Sığlası’dır. Acıfındıkgiller ailesindendir. Senelerdir tıbbi bitki olarak kullanılır. Mısır’da mumyalamada, Osmanlı’da yara iyileşmesi için kullanılmıştır. Ek olarak Cleopatra sığla ağacını parfüm yaparken kullanmıştır. Son günlerde tıbbi bitki, kozmetik sanayi ve peyzaj bitkisi olarak kullanılır.

Yetişmesi İçin

İklim İsteği

Ilıman iklim bitkisidir. Nem oranı yüksek yerleri sever. Güneşi seven bir ağaçtır. Ek olarak kış koşullarına hayli dayanıklıdır. Asgari dayanabileceği sıcaklık -20 ºC dir.

Toprak İsteği

Üreme biçimi tohum, çelikleme ve daldırma olmak üzere üç farklı biçimde yapılabilmektedir.

Kumlu ve derin topraklarda iyi gelişim göstermektedir. Ek olarak nemli, asidik ve iyi drene edilebilen topraklarda gelişimi daha iyi olur. Budama gerektirmez.

Mevsimlere Göre Sığla Ağacı

Mart, Nisan ve Mayıs gibi aylarda çiçeklendiği gözlenir.

Sonbaharda yapraklarının sahip olduğu renkler nedeniyle park ve bahçelerde tercih edilen ağaçlardandır.

İlkbaharda yeşil olan yaprakları sonbaharda kırmızı renk alır ve yaprak döker.

Ağustos ve Eylül gibi aylarda meyveleri olgunlaşmış olur. Bu meyveler sincap ve kuşların besin kaynağıdır.

Morfolojik Yapısı

Yaprakları basit yaprak yapısındadır.

Kökleri sığdır.

 

Çok senelik bir bitki olarak bilinir.

Kalın kabukları yaralandığı zaman korunma amacıyla balsam salgılar. Bu balsam ilaç ve kozmetik alanında kullanılmaktadır.

Yetişkin sığla ağaçları minimum 15 metredir. 20 metreye kadar uzadığı gözlenmiştir.

Kış mevsimindeki aylarda yaprak döker.

Tohumlar meyve kapsülleri içinde bulunmaktadır. Olgunlaşan meyve kurur ve açılır. İçinden hayli küçük olan tohumlar çıkar. Bu tohumlar rüzgâr ile dağılır.

Çiçekler küre halinde ve yeşil renktedir. Olgunlaşan çiçekler dikenli kozalak durumunu alırlar ve koyu pembe renk alırlar.

Gövde çapı 70 santimetreye kadar çıkabilir.

Yetiştiği Yerler

Ana vatanı Doğu Akdeniz’dir. Amerika, Çin ve Anadolu’da doğal olarak yetişir. New York, Teksas ve Doğu Meksika’da “Liquidambar styraciflua” yetişir. Güney Çin’de “Liquidambar acalycina” yetişir. Tayvan, Kuzey Kore, Güney Kore ve Kuzey Vietnam’da ise “Liquidambar formosana” yaşar. Türkiyede “Liquidambar orientalis” Muğla, Antalya, Burdur ve Aydın illerimizde yetişir.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Karanfil nasıl bir ağaçtır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?