Selanik'te nerelere gidilir?

Sadece turistler değil çok yerlinin de uğrak yeri, olağanüstü güzellikteki Halkidiki, yumuşak kumları ie bütün Avrupa’da üne kavuşmuş...

 

Thessaloniki veya Türkçe adıyla Selanik, Yunanistan’ın ikinci büyük şehridir. Bir milyona yakın yerlisi ile Yunanistan’ın kültür başkenti olarak kabul edilir. Festivaller, topluluklar, organizasyonlar ve kültürel yaşam imkanlarının yanında, 3000 senelik Roma, Bizans ve Osmanlı tarihine sahip olması ile da bilinir.  İçindeki Bizans zamanı kiliseler, UNESCO tarafından korunan eserler listesindedirler. Yunanistan’da başlıca yapılması gerekli olan başlıklar şunlardır.

Halkidiki Sahilleri

Sadece turistler değil çok yerlinin de uğrak yeri, olağanüstü güzellikteki Halkidiki, yumuşak kumları ie bütün Avrupa’da üne kavuşmuştur. Açık mavi, çok temiz suları, kıyıdaki yamaçları ve yüksek kalitede plajları ile turist olsun olmasın, herkes için tatil alanı olarak bile harika bir seçimdir.

Skordalia

, patates püresi ve sarmısak karışımının üstüne kızartılmış sebzelerle sunulmuş geleneksel Yunan yemeğidir.

Ayios Dimitrios

Başpiskopos Aziz Demetrius’u onurlandırmak için, Selanik yerlileri bu devasa kiliseyi, piskoposun öldüğü alanın içine yapmışlardır. Zamanımızda ziyarete açık olan kilisede, mozaik ve cam boyama sanatının hayli güzel örnekleri ve Roma, Bizans, Osmanlı işgalinden kalma yapılar bulunabilir. Yerlilerine göre, yer altına doğru olan kısımda, kilisenin gerçek güzelliklerinin görülebileceği vurgulanmaktadır.

Atatürk'ün Evi

 

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün doğup, büyüdüğü evi, 2013 senesine kadar hayli sıradan bir yapıya sahipken, 2013 senesinde Kültür Bakanlığı'nın çalışmalarıyla hayli modern hale gelmiştir. 

Selanik Arkeoloji Müzesi

Helenistik ve Klasik el sanatları, anıtlar, anıt mezarlar, kutsal kitaplar ve yazmaları ile Selanik Müzesi gayet zengin içeriğe sahiptir. Müzeyi diğerlerinden ayıran özelliği ise, Büyük Makedonya Krallığına başkentlik yapmış Selanik’in, en ehemmiyetli Makedonya kökenli yapıları, eserleri bu müzede koruma altındadır. Bilhassa ‘’Makedonya Altını’’ adlı altın ve değerli metallerden yapılma ustalık gerektiren eserler görülmelidir.

Tzatziki

, Türk kültürünün vazgeçilmezi cacık, Yunan mutfağında Tzatziki olarak hayat bulmuştur. Türk cacığından farkı, hayli sarımsaklı olmasıdır. 

Dolmades

, üzüm yapraklarına istiflenmiş Yunan salatasıdır. Hayli egzotik ve sağlıklıdır.

Aristotelous Meydanı

Selanik Mutfağı, gayet zengin Akdeniz yemeklerine sahiptir.

1917 yangınında kül olan eski meydan yerine planlanıp yapılmış yeni meydandır. Çok geniş bir alana ve etkileyici mimari ile yapılmış olması planlanan meydana ‘’ Büyük İskender Meydanı’’ ismi münasip görülmüştü fakat bütçe yetersizliği nedeniyle meydan daha sade bir görüntü ve bu isimle inşa edilmiştir. Tatil günlerinde ve bayramlarda hayli kalabalık olur. Selanik’in şehirsel ve modern yapısını açıkca yansıtmaktadır.

 

Acropolis

Olimpos Dağının görüntüsüyle beraber Acropolis’e girdiğinizde, Selanik ve onun ihtişamını görmezden gelmeniz imkansız hale gelir. Bu eski şehir, 2000 yaşındadır lakin denizi engelleyen duvarlar aşınmış ve yıkıntı biçimine gelmiştir. Görülmesi gerekli olan yer, Trigoniou Kulesidir. Geriye kalan yalnız yıkık duvarlardır. Eski Yunan mimarisine dair hayli güzel tecrübeler elde edebilirsiniz.

Souvlaki

, kızartılmış şiş etin, sandviç yapılarak servis edilmesidir. Tavuk, domuz, kuzu, sığır eti olarak seçilebilir.

Pastitsio

, kabaca Yunan lazanyasıdır. Beşamel sos, domates sosu, sığır eti ve hamur ile yapılmaktadır.

Beyaz Kule (Lefkos Pyrghos)

İtalya için Pisa kulesi ne anlam taşıyorsa, Selanik için de Lefkos Pyrghos benzer anlamı taşımaktadır.  1430 yıllarının sonuna doğru Osmanlılar tarafından hapishane ve kale amacı ile kurulmuştur. Zarif tasarımı ve tarihsel geçmişini yansıtan iç dekoruyla, tarihe kısa bir bakış atmak isteyenler için önerilir. Ama 1917 Selanik yangınında çok büyük yıkıma uğramıştır ve tepesinde harika fotoğraflar çekebileceğiniz terasa çıkmak için kullanabileceğiniz tek yol merdivenlerdir.

Ano Poli

1917 Selanik Büyük yangınını mucize biçimde atlatmış olan bölüm, modern şehrin tarihsel kısmıdır. Geleneksel Yunan evleri, tarihi binalar, butik kafeler, restaurantlar ve harika gün batımı ile Olimpos Dağının efsanevi görüntüsünün birleşimidir. Selanik’te yemek yenmesi şiddetle tavsiye edilen bölgedir. Makedonya ve Yunan mutfağını harmanlayıp servis eden çok restaurant, kaliteli deneyimler sunmaktadır. Yemek ve güzel manzara dışında, Osios David Kilisesi de devasa mozaik yapısıyla görülmesi gerekli olan yerlerden birisidir.

Bizans Kültür Müzesi

2005 senesinde Avrupa’nın en iyi müzesi seçilen Bizans Kültür Müzesi, eski imparatorluğun dini yapılarını ve sanat eserlerini içinde bulundurur. Ek olarak Bizans kültürüne ait günlük objeler, politik eşyalar, sosyo kültürel yapılar, dinamik ve kronolojik sırayla sunulmaktadır. Selanik ve Yunanistan geçmişi ile ilgili herkese tavsiye edilir.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Köln'de nerelere gidilir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?