Saksı çiçekleri neden sararır?

Saksı çiçeklerinin başına gelen en büyük problemlerden birisi de çiçeğin sararmasıdır. Öncelikle saksı çiçeklerinin sararma sebebi me...

 

Saksı çiçekleri evde kolay bir şekilde yetiştirilebilen güzel kokulu, güzel görünümlü çiçeklerdir. Ama bazen bazı nedenlerden dolayı sararmaya, böceklenmeye, dökülme ve solmaya maruz kalabilmektedir. Bunların yaşanmaması için münasip çözüm alternatifleri bilinmeli ve uygulanmalıdır. Doğru çözümler hasebiyle çiçeklerin uzun devirde sağlıklı kalabilmesi sağlanmış olabilecektir.

Saksı çiçeklerinin başına gelen en büyük problemlerden birisi de çiçeğin sararmasıdır. Öncelikle saksı çiçeklerinin sararma sebebi mevsimsel değişkenlikler olabilir. Özel olarak ta sonbaharın gelişiyle yaprakların sararması ve dökülmesi hayli normaldir. Doğanın gereği olan bu hal karşısında endişelenmeye gerek yoktur. Ek olarak yine mevsimsel değişkenliklere bağlı olarak kış mevsiminin etkili olduğu aylarda da bu sararmalar yaşanabilmektedir. Doğal olarak kış mevsiminin etkili olduğu aylarda gündüz süreleri kısalır ve çiçek güneş ile daha az temas durumunda bulunmaktadır. Bunun sonucu olarak fotosentez yapamaz ve yapraklarında sararmalar yaşanabilir. Saksı çiçeklerinin sararmasındaki diğer bir neden ise çiçekler için verilen besindir. Bu besin yararlı olması amacı ile toprağa verilir fakat bazen bu etki sağlanamayabilir. Besin içinde zararlı toksinler ya da zehirleyici içerikler olabilir. Bu da çiçekte sararmaya ayrıca ölmeye kadar gidecektir. Bu benzer zamanda konulan su için de geçerlidir. Bazı çiçekler kloru arındırılmış suda sararabilir. Lakin bazıları ise kireçli su aldığında sararır. Bu tümüyle bitkinin cinsine kalmıştır.

 

Ek olarak mantar hastalıkları, bitler, aşırı böceklenmeler, fazla hava cereyanına maruz kalması da saksı çiçeğinin sararmasına neden olabilecektir. Bu nedenle saksı çiçeğine zarar vermeyen doğal yöntemler ile böceklenmeler kontrol edilmeli ve güneş gören, dengeli hava alan yerlerde çiçekler büyütülmelidir.

Saksıda yetiştirilecek çiçek iyi tanınmalı nelerin zararlı nelerin yararlı geleceği iyi bilinmelidir. Su konusundan devam edilecek olursa saksı çiçekleri için bu konu en narin noktadır. Miktarı, içeriği, pH dengesi derken suyun doğru tartılıp çiçeğe dökülmesi gerekir. Devamlı musluk suyuna maruz kalan bir çiçek sararabilir. Özel olarak musluk suyunda kireç ve pH derecesi yüksek olacak ve yaprakların sararmasına neden olabilecektir. Çok fazla sulamaya maruz kalan yahut yetersiz su alan çiçekte de sararma görülmektedir.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Bitki ilaçlarken nelere dikkat edilmelidir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?