Ekonomi ve finans nasıl bir bölümdür?

Bu bölüm mezunu olan öğrencilerin çalışabilecekleri işler de hayli çeşitlidir. Bunlar arasında bankalar, sigorta şirketleri, yatırım ...

 

Küreselleşme ile beraber finans sektörü de hayli gelişti. Ekonomi ise daima önemli olan ve halen önemini koruyan bir alan. Bu iki alanın birleşmesiyle oluşan "Ekonomi ve Finans" bölümü ise artık üniversitelerin gözde bölgelerinden biri oldu. Biri birinden bağımsız düşünülemeyen bu iki alan hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak ve bu alanlarda aranan kalifiye elemanlardan biri olmak isteyenler, kolayca bu bölümü tercih edebilirler. Bu bölümün içerisinde ne gibi dersler var ve mezunların çalışma alanları nasıl?

Bu bölüm mezunu olan öğrencilerin çalışabilecekleri işler de hayli çeşitlidir. Bunlar arasında bankalar, sigorta şirketleri, yatırım şirketleri veyahut diğer finansal kurumlar gelir. Her işletmenin finans ve muhasebe departmanı muhakkak bulunmuş olduğu için, seçebilecekleri şirket yelpazesi de hayli geniştir. Türlü kamu kuruluşlarında devlet memuru olmak veya akademik kariyer de seçilebilecek diğer meslekler arasındadır.

Ekonomi ve finans bölümü öğrencileri, lisans programının ilk senesinde fakülte ve üniversiteye giriş dersleri alırlar. Bunlar daha fazla genel derslerdir. Bu dersler iktisata giriş, hukuğun temelleri, matematik, Türk dili ve edebiyatı, Atatürk ilke ve inkılapları, yazılı ve sözlü iletişim becerileri gibi derslerdir. Öğrenciler bu ilk seneden sonra yavaşçacık parça derslerini almaya başlarlar. Bunlar arasında; muhasebenin temel ilkeleri, istatistik, mikroekonomi, makroekonomi, fiyat teorisi, para teorisi ve politikası, para ve banka, ekonometri, işletme finansmanı, uluslararası finans, temel analiz ve yatırım stratejileri, portföy yönetimi, türev piyasalar, Türkiye ekonomisi, makrofinans gibi dersler sayılabilir. Bu dersleri alan öğrenci, ekonomi alanında teorik olarak ayrıntılı bilgi sahibi olacak, piyasaları arz ve talep yönünden analiz edebilecek, piyasa türlerini ve bu piyasalarda rekabetin nasıl geliştiğini bilecektir. Buna ek olarak, yatırım araçlarını, bunların risk ve getirilerini karşılaştırabilecek ve yüksek getirili portföyler oluşturarak mantıklı yatırım kararları verebilecek, finansal piyasaların nasıl işlediğini bilecek ve işletmeler için de bütçeleme ve muhasebe gibi konularda bilgi sahibi olabilecektir.

 

Öğrenciler aldıkları bu teorik derslerin pratiğini yapmak adına üniversite öğrenimleri boyunca kesinlikle staj yaparlar. Bu stajlarını bir şirketin finans veya muhasebe departmanlarında, bankalarda, türlü sigorta yahut finans şirketlerinde yapabilirler. Buna ek olarak türlü kamu kuruluşlarında da (Maliye Bakanlığı veya Hazine Müsteşarlığı gibi) staj yapılabilmektedir. Sermaye Piyasası Kurulu, Borsa veyahut Merkez Bankası'nın kısa dönemli eğitimlerine katılmak suretiyle bu biçimde kurumların yaptıkları işler hakkında da fikir sahibi olmaları önemlidir; çünkü bu kurumlar onların yaptığı işle birebir ilgili olabilecektir.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan İnşaat mühendisliği nasıl bir bölümdür? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?