Begonya bakımı nasıl yapılır?

Daha fazla yeşil ve pembe tonlarda renklere sahip begonya evlerde bakılmak için çok uygun çiçektir. Küçük köklü çiçekleri olan begony...

 

Daha fazla yeşil ve pembe tonlarda renklere sahip begonya evlerde bakılmak için çok uygun çiçektir. Küçük köklü çiçekleri olan begonya nazik bir çiçektir.  Bir o kadar da mutevazidir benzer zamanda dayanıklıdır da. Hemen terk etmez, bırakıp gitmez, üzmez sahibini. Hemen her evin veya her bahçenin ‘olmazsa olmaz’ı, kış günlerinin evdeki " neşeyle çiçek veren "  bitkisidir begonya.

Evinizde begonya bakmak, güzelliği ile neşe bulmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken birtakım püf noktalar bulunmaktadır. Bunları atlamamanızda fayda var

Çiçeğin saksısı çoğu zaman 2-3 senede bir ve nisan ayında değişmelidir.

Direkt güneş ışığından hoşlanmaz, fakat çiçeklenme zamanlarında gün içerisinde 2 veyahut 3 saat direkt güneş ışığına da hayır demez.

Ekim ve şubat ayları arasında az suya ihtiyaç duyar. Hafta içinde 1 - 2 kez sulamak yeterlidir. Yaz mevsimindeki aylarda ise gün aşırı sulanmalı ve verilen suyun miktarı arttırılmalı. Bu arada su toprağın her tarafına kesinlikle ulaşmalıdır.

Her bitki gibi zaman geçtikçe toprağın içerisindeki vitamin ve mineralleri tüketen bu bitkiye senede hiç olmazsa bir kere vitamin ve mineral desteği sağlanmalıdır. Bu desteği çiçekçilerden temin etmek mümkündür.

Begonyalar küçük köklü çiçeklerdir. Bu özelliğe sahip olduğundan dolayı onu önce küçük saksılara ekmenizi öneririz. Kökleri geliştikçe saksı değişimi yapabilirsiniz. Tek bir adet begonya değil de 3 - 4 adet begonyayı benzer yere ekecekseniz o zaman uzun saksıları deneyebilirsiniz.

 

Begonya çiçeğinde çok büyük bir farklılık olmadığı sürece sularken kullandığınız kap, ölçü ve su miktarını değiştirmemelisiniz.

Kış mevsiminin etkili olduğu aylarda aşırı soğuktan korumalısınız. Sıcaklık,  15 derecenin altında olmamalıdır. Diğer aylarda ise sıcaklık önemli görülen bir etken değildir yani her sıcaklıkta yetişir.

Begonyalar hassaten sabah güneşinden çok hoşlanır, suyu sever ama sularken yaprakları ıslatmamanızı öneririz.

Bu çiçek, rüzgardan hoşlanmaz. Çiçeği hava akımının olduğu yerlerde tutmaktan özenle kaçının. Ek olarak unutulmayacak diğer bir özellik de bir kumaşla veya kendinden olmayan başka bir çiçekle çok temas etmesinden kaçının.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Hanımeli çiçeği nasıl bakılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?