Balkon çiçekleri

Şakayık; dayanıklı bitkidir. Yerinin değiştirilmesini pek sevmez. Kışın dona karşı korunması gerekmektedir. Bahçede yetiştirilmesi on...

 

Günümüz yaşam koşullarının getirmiş olduğu yapılanma türü eskisi kadar doğa ile iç içe olmamıza elvermiyor. Ama doğa aşıkları sınır tanımayarak evlerinde yahut balkonlarında yer verebildikleri bütün çiçekleri yetiştiriyorlar. Bilindiği gibi her çiçeği evimizde yetiştiremiyoruz. Yetiştirebildiğimiz çiçekleri de bazı konulara dikkatli olarak yetiştirmemiz önem taşıyor.

Balkonumuz için En Uygun Çiçekler

Şakayık; dayanıklı bitkidir. Yerinin değiştirilmesini pek sevmez. Kışın dona karşı korunması gerekmektedir. Bahçede yetiştirilmesi onun için daha iyidir, daha iyi gelişim göstermektedir. Saksıda yetiştirildiğinde ise saksısı geniş, toprağı gerçek toprak olmalıdır. Hazır toprakları pek sevmez.

Küpe çiçeği; soğuğa karşı biraz hassastır. Kış mevsiminin etkili olduğu aylarda içeri alınması gerekebilir. Genel olarak kuytu ve gölge yerleri sever. Suyu da diğer balkon çiçeklerine oranla daha fazla ister. Sarkaçlı saksılara dikildiğinde daha güzel görüntü verirler.

Petunya; çok fazla suya düşkün değildir. Parmağınızla toprağı yokladığınızda kuru ise sulamanız yeterlidir.  Topraklarına kolay uyum sağlarlar. Petunyanın 35 türü vardır. Yetiştirilmesi en kolay çiçeklerdendir. Çok yıllıktır.

Sardunya; neredeyse her toprakta yetişir. Çok fazla suya gereksinim duymaz ama bütünüyle susuz bırakılmamalıdır. Kışa dayanıklıdır ama dondurulmaması gerekmektedir. Güneşi ve sıcağı çok sever.

 

Açelya; bu çiçek de küpe çiçeği gibi güneşi çok sevmez. Kuzey cephesi ve gölge alanlar onun için uygun olur. Çoğunlukla asitli toprak sever. Toprağının nemli olması önemlidir.

Cam güzeli; başka bitkilerle teması sevmez. Güneş ışığını çok sever. Kış mevsimindeki aylarda soğuktan korunması gerekmektedir. Sulamasına mevsimsel olarak dikkatli olunması gerekir. Kışın çok fazla su verilmesi donmasına neden olabilmektedir.

Balkonda yetiştirmeye münasip çiçekler genel olarak hava koşullarına sağlam olmak zorundadır. Soğuk veyahut yağmurlu havalarda hemen çürümeyecek bitkiler seçilmelidir. 

Evimizin balkonu çoğu zaman çiçek yetiştiriciliğine uygun olur. Gereken güneşi görür, hava ile daha fazla teması söz konusudur. Suyunu da eksik etmezseniz çiçekleriniz rengârenk açarak size hayat enerjisi verecektir.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Bahar çiçekleri adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?