Reyhan yemeklerde nasıl kullanılır?
Haziran ve ağustos ayları arasında yetişen bu bitkinin kışın tedariği zor olur. O nedenden dolayı reyhanın yazın kurutulması, kışın k...
İçerisinde mor rengi barındıran reyhan bitkisinin, Türkiye'de yeni yeni kullanımı başlanmıştır. Hassaten doğu bölümlerinde karşılaşılmayan bu bitki, batı bölümlerinde çokca yemeğe tad vermektedir. Reyhan bitkisi, haziran ve temmuz ve ağustos aylarında Türkiye'nin sıcak bölümlerinde yetişir.
Haziran ve ağustos ayları arasında yetişen bu bitkinin kışın tedariği zor olur. O nedenden dolayı reyhanın yazın kurutulması, kışın kullanımını sağlamaktadır. Nane, kekik bitkilerinin kurutulumuna benzer biçimde bu bitkinin de kurutulması yapılabilmektedir. Nemsiz ve rutubetsiz ortamda raf ömrü de uzundur. Yazın kurutulmuş olan reyhan, kışın baharat olarak yemeklerde kullanılabilmektedir. Yemeğe atılan baharatlar ile birlikte reyhanın da yemeğe katılması yemeği aromalandırır. Cacık gibi soğuk ayranlı yemeklerde de reyhan kullanılmaktadır. Kuru reyhan cacık üstüne bir nebze atılabilir.
Reyhan, diğer yeşil sebzelere benzese de rengiyle farklı görünüme sahiptir. Salatalara farklı renk katarak görselleştirirken, tadıyla da salatalara aroma katar. Taze olarak reyhan, yaz salatalarında yer bulur. Ek olarak aroması ve kokusundan ötürü çokca yemeğe de girerek yemeklere de tat vermektedir. Haziran ve ağustos ayları arasında taze reyhan, yemeğin pişmesine yakın yemeğe katılmak suretiyle yemeği tadlandırır. Sarma, dolma gibi önceleri hazırlanarak pişmeye bırakılan yemeklerde dolmanın içine küçük parçalar durumunda reyhan eklenirse, dolmaya ayrı bir aroma katar. Dolmaya katılan reyhan, içle özleşerek yemeğin kokusunu da değiştirir.
Bazı yörelerde bolca kullanılan, bazı kısımlarda yeni yeni sofralarda yerini alan reyhan bitkisinin, her geçen gün kullanımı artar. Çokca yemekte kullanılan bu bitki muhakkak mutfaklara girerek denenmeli ve tadılmalıdır. Ek olarak yazın taze kullanılabileceği gibi kışın da kurusunun kullanılabileceği unutulmamalıdır.
Reyhanın etli yemeklere yakışacağı da unutulmamalıdır. Özel olarak baharat olarak kullanılabilen reyhan her çeşit etli, kıymalı yemeklerde de kolaylıkla kullanılabilmektedir. Ete minimum kekik kadar yakılan bir baharattır. Kıymalı börek harcına da bir nebze atılacak reyhan böreğe güzel bir koku getirir ve kıymanın o yoğun kokusunu bastırır.