Reishi mantarı nasıl bir bitkidir?

Çinli bilim adamı Shennong’un milattan önceki senelerde keşfettiği bilinen kırmızı reishi mantarı, Çin tıbbında mutluluğun ve ruhun b...

 

Lingzhi yahut Latince "Ganoderma lucidum" adıyla anılan Reishi mantarı, Polyporaceae ailesinden gelir. Meşe veya erik ağaçlarının kütüklerinin kenarlarında ve üstlerinde yetişen bitkinin yetişme süresi dokuz aydır. Görünüş itibarı ile düz ve parlak kırmızı bir şapkaya sahip, sapı çok da belli olmayan, alt kısmı kahverengi bir mantar türüdür. Yumuşak yapıdadır.

Reishi Mantarının Faydaları Nelerdir?

Çinli bilim adamı Shennong’un milattan önceki senelerde keşfettiği bilinen kırmızı reishi mantarı, Çin tıbbında mutluluğun ve ruhun bitkisi olarak bilinir. İlk kullanımı 1800 sene kadar önceye dayanan Reishi, zamanında bölgenin zengin kimseleri tarafından çokça tercih edildiği bitkisel ilaçlar arasında yer almıştır. Pek çok hastalığı tedavi etmek için kullanılan bu mantarı kullanan kimselerin daha sağlıklı ve dinç olduğu gözlemlenmiştir. Reishi mantarının iyi geldiği hastalıkları ve yararları ise:

Şeker hastalığına iyi geldiği gözlemlenmiştir.

Hepatit A, B ve C hastalıklarına karşı pozitif etki gösterdiği bilinmektedir.

Zayıf, yorgun ve halsiz bünyeleri daha güçlü ve zinde hale getirir ve iştahsızlığı azaltır.

Yara, sivilce, akne ve siğil gibi deri hastalıklarının daha hızlı iyileşmesini sağlamaktadır.

Başta akciğer, mide, bağırsak, meme, rahim ve rahim ağzı kanserleri olmak üzere bir çok kanser hastalığını tedavi etme amacı ile kullanılmıştır.

 

Reishi Mantarı Nasıl Kullanılır?

Acı ve çok keskin bir tadı olan reishi mantarı, yenilebilen yahut yiyecek olarak tüketilen bir mantar çeşidi değildir. Daha fazla tıp alanında ilaç yaparken kullanılmaktadır. Çin tıbbının ilaç olarak başvurduğu bitkiler arasında da yer bulan reishi mantarının kendisinden ziyade özsuyu ilaçlara eklenmektedir.

Tadı nedeni ile direkt tüketilmesi mümkün olmayan mantar, taze veya kurutulmuş haliyle güzelce ezilip toz şekline getirildikten sonra kullanılmaktadır. Elde edilen tozun bir müddet suda çözünmesi gerekmektedir. Derin bir kapta takriben iki saat kaynatılan mantarın tozları, etkisini göstermesi açısından hemen kullanılmalıdır. Zira kaynadıktan bir buçuk saat sonra etkisini kaybedecektir. Ama suyu hemen içme şansınız yoksa havayla temasını kesecek ağzı kapalı bir kavanoz veyahut kapta saklamanız önerilmektedir.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Toz ve sıvı deterjan arasındaki farklar nelerdir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?