Ravent nasıl bir bitkidir?

Ravent 1-2 metre boylarına kadar ulaşabilen ve 3-4 sene kadar meyve vermeyen bir bitki olarak bilinmektedir. Bu safhada tüm gücünü kö...

 

Ravent yaprakları büyük ve süslü olan çok senelik bir bitki olarak bilinmektedir. Işgın adı ile de bilinen raventin anavatanı Uzakdoğudur. Yetiştiği yerler arasında Doğu Anadolu Bölümü de bulunmaktadır. Çiğ ve pişmiş olarak tüketilebilen bitki olan reventin süs bitkisi olarak kullanılabilen çeşitleri de bulunmaktadır. Mayıs ve Haziran ayları arasında çiçek açar.  Yaprakları büyük ve ince kenarlıdır. Kökleri ilaç yaparken kullanılmaktadır. Kendine özel kokusu olup tadı acıdır.

Ravent 1-2 metre boylarına kadar ulaşabilen ve 3-4 sene kadar meyve vermeyen bir bitki olarak bilinmektedir. Bu safhada tüm gücünü köklerine ileten ravent insanlar üstünde bir takım etkilere sahiptir. Olgun hale gelen raventin kökleri Ekim ve Kasım ayları arasında sökülerek temizlenir ve küçük parçalara ayrılır. Küçük parçalara ayrıldıktan sonra güneş ışığında kurutulmaya bırakılır.

Raventinin Yan Etkileri Nelerdir?

Ravent insanlar için yararlı bir bitki olsa da yapraklarında zararlı miktarlara ulaşabilecek kadar oksalat asit bulundurur. Aşırı tüketimi nihayetinde yapraklarındaki oksalat asit insanlar için öldürücü seviyelere kadar birikebilir. Şu nedenle raventini önerilen miktarlarda önerilen rahatsızlıklar için kullanılması gerekmektedir  Ek olarak raventin idrarın rengini kırmızıya ve sarıya boyayabilir.

Raventinin Bilinen Faydaları Nelerdir?

 

Yapısındaki tanen ve diğer minerallerden ötürü raventin pek çok hastalığa karşı iyi gelir. Ravent genelde iştah açıcı olarak kullanılmaktadır. İshalin kesilmesi için az ölçüde kullanılmaktadır. Fazla kullanılması ise müshil etkisi yaparak kabızlık sorununa iyi gelir. Mide ve bağırsak gazlarının giderilmesine de yardım eder. Karaciğer tıkanıklıklarının açılmasına destek olur. Ek olarak sıtma ve siroz hastalıklarına karşı da gayet faydalıdır.

Raventinin Kullanım Şekilleri Nelerdir?

Raventin bi çok kullanım hali bulunmaktadır. Bunlardan çay, şurup, çiğ ve pişmiş olarak tüketmek devamlı tercih edilenleridir. Çay olarak kullanılabilen ravertin metabolizma üstünde birçok değişik etkiye sahip olduğundan ötürü iyi bir düzenleyici ve dengeleyicidir. Salatalara ve yemeklere de katılan ravertin kendine münhasır tadı ile yemeklere de ayrı bir tat katar. Şurup olarak kullanımı ise çayda olduğu gibi gayet etkilidir. Ek olarak bitkinin yaprakları yüksek oranda toksik maddeler içermesine karşın yaprak ve kökleri ilaç sanayinde ilaçların yaparken kullanılmaktadır.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Nar nasıl bir meyvedir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?