Östrojen nedir?

Vücutta yağ hücrelerinin sayısı gittikçe artar ve vücut yağ üreten bir fabrikaya dönüşür. Ergen yaştaki kızların göğüslerinin ve yumu...

 

Östrojen insan vücudunda belli bir görevi temsil eden hormonlar grubunun adıdır. Kadın ve erkek vücudunda bulunan bu hormonlar kadın vücudunda daha yüksek seviyede bulunur. Bilhassa üreme çağındaki kadınlarda daha çok bulunur.

Vücutta yağ hücrelerinin sayısı gittikçe artar ve vücut yağ üreten bir fabrikaya dönüşür. Ergen yaştaki kızların göğüslerinin ve yumurtalıklarının gelişmesini, büyümesini sağlamaktadır. Östrojen hasebiyle rahim içi ve dışı kalınlaşır. Adet dönemini düzenler. Döllenme gerçekleştiğinde gebeliğe, döllenme oluşmadığı dönemlerde ise adet düzenliliğine yardım etmektedir.

Östrojen hormonları kadınların adet döngülerinde ve diğer memeli olan hayvanların dişilerinde estrus zamanında önemli olan bir grup hormondur. Kadınlardaki adet döneminin düzenli biçimde işlemesi, döngünün sağlanması ve başka kadınsal döngülerin devamını sağlayan önemli sayılabilecek bir hormondur. Azami bulunmuş olduğu grup üreme zamanındaki kadınlardır.

Bu hormon grubu ergenlik yaşına giren kız çocuklarında boyun uzamasını sağlamaktadır. Yalnızca boy uzamasıyla kalmaz ergenlikle birlikte östrojen hormonu genital bölümde de değişikliklere neden olur.

Östrojen hormonu yumurtalıklar tarafından salgılanır. Menopoz, adet, üreme dönemlerini ve bunların döngülerini düzenler. Kadınlardaki kadar yoğun olmasa da erkeklerde de olduğu bilinmektedir.

 

Östrojen eksikliği yaşayan bir kadın da erken menopoz riski bulunur. Eğer bir bayanda östrojen hormonu eksik kalmışsa bayanın cildinde kırışma, göğüs ve genital bölümde sarkma, küçülme, saç dökülmesi meydana gelir. Bu hormonun azı vücudumuza zarar vermiş olduğu gibi fazla olması da bayan vücudumuzu için sakıncalı bir durumdur. Eğer östrojen hormonu fazla ise kadın vücudunda yumurtalıklarda bir sorun var demektir. Adet devrinde düzensizlikler ortaya çıkmaya başlar ve adet döngülerinin düzeni bozulur. Döngüler birbirlerini takip etmez ise de kısırlığın ortaya çıkması ilgili olur. Kilo artışı olduğu gibi kanser hücrelerinin tetiklenir.

B vitamini ve magnezyum gibi takviyeler, düzenli hayat ,yapılmış olan egzersizler östrojen seviyenizi denge de tutmanıza yardım eden olabilecektir.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Kognitif terapi adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?