Metabolizma Nasıl Hızlandırılır?

Metabolizma nasıl hızlandırılır? Metabolizmayı hızlandıran yiyecekler nelerdir? Metabolizma hızlandırıcı yöntemler ve metabolizma hızını arttırmak için yapılması gerekenleri konu edindiğimiz makalemizi mutlaka okuyun...

 

Metabolizmayı hızlandırma förmülü

Su içsem bile kilo alıyorum diyenler için metabolizma hızlandırmanın yolları nelerdir? İsmini vermek istemeyen bir Beslenme Uzmanı kaynağımız, metabolizmayı hızlandırmanın yöntemlerini şu şekilde anlattı.

Metabolizma hızı nedir?

Öncelikle metabolizma hızı nedir? onu bir anlayalım. Metabolizma hızı Bazal metabolizma hızı (BMH) olarak ifade edilir ve fiziksel olarak, vücudumuz hareketsiz halde iken harcadığımız enerji miktarına karşılık gelir. Kısaca söylemek gerekirse, eğer yediklerinizi hemen yağa dönüştürüyorsak metabolizma hızımız yavaş demektir. Eğer yediklerimizi hızlı bir şekilde yakıyorsak metabolizma hızımız yüksektir ve bu sayede kilo almayız. Besinlerdeki enerji vücudumuzda depolanmamalıdır. Aksi halde çoğu yağa dönüşür ve kilo alırız. Kilo almamak için besinlerden elde ettiğimiz enerjiyi, hareket enerjisine dönüştürmemiz gerekir.

Metabolizma hızı düşükse ne olur?

Metabolizma yavaş ise az yememize rağmen kilo alırız veya diyet yaptığımızda çok yavaş kilo veririz.

Metabolizma hızını nasıl ölçeriz? Nasıl ölçülür?

Metabolizma hızı ve metabolizma yaşını en kolay termometre ile ölçebiliriz. Her sabah yataktan kalktığımızda kol altından termometre ile ateş ölçümü yapıp bunu 5 gün üst üste tekrar ederiz. Ortalama değeri bulmak için 5 değeri toplayıp beşe böleriz. Eğer ölçümler 35.5 ve altında ise metabolizma hızınız düşün demektir. Ölçümlerin çok soğuk veya çok sıcak yerlerde değil, normal oda sıcaklığında yapılması gerekir. Yani 24 ile 26 derece arasında...

 

Bir başka metabolizma hızı ölçme yöntemi de, manyetik biorezonans'tır. Bu yöntemle doktorlar gerçek metabolizma yaşının bilgisini verebilirler. Metabolizma yaşı kişinin hastalık durumuna göre, çok yüksek de çıkabilmektedir. Örneğin hastanın yaşı 16 iken metabolizma yaşı 80 olarak çıkabilmektedir. Böyle bir durumda kişinin vücudu adete durmuş gibidir. Böyle bir insanda stres çok yüksek ve hormonal sistem de çok yavaşlamıştır. Gerçekten az yese ve hatta uzun süre aç kalsa dahi böyle kişilere kilo veremezler.

Metabolizmayı nasıl hızlandırabiliriz? Metabolizma hızını nasıl arttırabiliriz?

Güneş metabolizmayı hızlandırır, fakat güneş batınca vücut yavaşlar. Beslenme planımızı da buna göre yapmalıyız.

Spor yapmak. İki günde bir, 1 saat hızlı tempoda ve yavaş tempolu olarak yapılacak spor aktivitesi metabolizmanızı hızlandırır.

Günde 5 fincan ılık suda yeşil çay ama fazla demlemeden yapılmalıdır.

Günde yaklaşık 2.5 litre su tüketmek gerekir. Tüketilecek bu suyun yaklaşık 2 litresini sıcak bitki çayı şeklinde tüketmek daha yararlı olur.

Bebeklerin metabolizması yetişkinlerden 100 kat daha fazladır. Bu yüzden siz de bebekler gibi az ama çok sık beslenirseniz, metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.

 

Hafif acı sivri biber tüketmek.

Günde en az 4 saat ara ile 3 öğün yemek yemek.

Vücuttaki yağ miktarını azaltmaya çalışmak. Çünkü yağ miktarı ne kadar azalırsa, metabolizma o kadar hızlanır.

Vücuttaki kas oranını arttırmaya çalışmak. Vücutta ne kadar kas olursa, vücut metabolizma hızı o kadar artar.

Stresi tamamen bitirmek. Kronik stres kesinlikle kilo yapar.

Beslenmede yağ miktarı azaltılmalıdır. Zeytinyağı günde 1-2 yemek kaşığından fazla tüketilmemelidir.

Yeterli miktarda hayvansal protein tüketilmelidir. (et, tavuk, balık, yumurta, keçi sütü ve yoğurdu, keçi peyniri).

Haftada 3 gün ve günde de 3 öğün hayvansal gıda veya haftada 4 gün ve günde 2 öğün hayvansal gıda tüketmek.

Hayvansal proteinli gıdalar ile buğday kullanılarak elde edilen; ekmek, makarna, patates ve pilavı birlikte tüketmemek.

Çok sık yapılan ve çok düşük kalorili diyetler, metabolizmayı adeta durdurma noktasına getirir. Çok az yemek yenirse, vücut kendini korumak için depo ettiği yağları harcamak istemez ve yapılan hareketlerde kalori harcamayı azaltır. Öğün arası vakitler uzatılırsa, (ortalama 4 saatten fazla olursa) vücut enerji yakmayı keser. Örneğin 5 katlı bir binayı çıkarken 100 kalori harcamak yerine, 50 kalori harcar. Depo edilen vücut yağlarını yine vücudu korumak adına tutar.

Karaciğer yağlanması da metabolizmayı yavaşlatır. Karaciğer yağlanmasını önlemek için her gün 1 tatlı kaşığı toz zerdeçal, ayrıca her gün 1 adet taze enginar tüketin. Çok fazla kimyasal ilaç kullanmayın. Çünkü karaciğerde yağlanma meydana gelir, kimyasal bazı ilaçlar vücutta yağlanma yapabilir.

Sabahları uyandıktan sonra 1 tatlı kaşığı tere tohumunu azıcık bal ile karıştırıp yutabilirsiniz.

Alkali su vücuttaki toksinleri atar ve size kilo verdirir. Bunu 10 gün süre ile kullanmanızı tavsiye ederim.

1.5 litre oda sıcaklığındaki suya sadece 2 dilim taze zencefil ve 4-5 limon damla ya da 4-5 damla elma sirkesi katabilirsiniz. Bu karışımı tüm gün tüketeceksiniz.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Savcılığa Şikayet Dilekçesi Nasıl Yazılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?