Çocuklarda beyaz saç neden olur?
Saçlara renk veren, melanosit hücreleri tarafından salgılanan melanin pigmentleridir. Melanosit hücreleri tarafından iki değişik mela...
Saçların beyazlaması yaşlanmanın belirtilerinden birisi olarak görülmektedir. Saçların beyazlaması genelde 20’li yaşların sonlarından başlayarak görülmektedir. Fakat büyük oranda genetik faktörlere bağlı olan saç beyazlaması bazılarında çok çok erken veyahut çok çok geç yaşlarda da meydana gelebilir. Kimi zamanlarda çocukluk, ayrıca bebeklik devrinde de saçlarda beyazlama ortaya çıkabilir. Bu erken devirlerde çocuk saçlarında görülebilen beyazlama bazı hastalıkların habercisi olabilir.
Saç Neden Beyazlar?
Saçlara renk veren, melanosit hücreleri tarafından salgılanan melanin pigmentleridir. Melanosit hücreleri tarafından iki değişik melanin pigmenti türevinin değişik oranlarda karıştırılması ile geniş bir yelpazedeki bütün saç renkleri oluşur. Saçlardaki melanosit hücrelerinin üretimi 20’li yaşlardan başlayarak azalmaya başlar. Bu halde yeni çıkan saç hücreleri renk pigmentinden yeteri miktarda faydalanamadığı için saç telleri beyazlamaya başlar.
Çocuklarda Beyaz Saç Neden Olur?
Tifüs, herpes, sıtma ve ağır grip gibi hastalıklar da çocukların saçlarında beyazlamaya yol açabilen faktörler arasındadır.
Çocukluk zamanında genel olarak saçlarda beyazlama görülmez. Ama çocuk saçında beyazlama görülebilen beyazlamalar saça rengini veren pigmentlerin üretiminin yetersiz olmasından kaynaklanmaktadır. Bu hal genelde çocukların yetersiz beslenmelerinden kaynaklanmaktadır. Çocuğun yetersiz ve dengesiz beslenmesi, beslenmede yeteri kadar vitamin alınmaması ve özel olarak ta B12 vitamini eksikliği çocuklarda yaşanan saç beyazlaması probleminin öncelikli nedenleri arasındadır.
Çocukluk zamanında saçlarda beyazlama görüldüğünde çocuğun en çabucak doktora götürülmesi ve beyazlamanın sebebinin tespit edilmesi gerekmektedir. Ek olarak bu zaman zarfında çocuğun vitamin ve mineral yönünden oldukça zengin biçimde beslenmesi de hayli önemlidir.
Çocukların saçlarında beyazlama görülmesine neden olan diğer faktörler arasında çocuğun ağır bir travma geçirmesi de sayılabilir. Ek olarak çocuğun radyasyona maruz kalması, tiroit bezlerinin aşırı çalışması, kansızlık, ülserli kolit ve çocuğun şeker hastası olması da çocuğun saçının beyazlamasına yol açabilir.
Stresten kaynaklanan bir rahatsızlık olan alopesiya areata hastalığı da saçların beyazlamasına neden olur. Bu rahatsızlık nihayetinde çocuğun saç tellerinde kısa zaman içinde çok miktarda beyaz görülebilmektedir.