Somali'nin iklimi nasıldır?
Ülke içindeki yağış miktarları güneybatıdan ve kuzeydoğudan esen muson rüzgarlarına göre değişkenlikler göstermektedir. Mart-Mayıs ay...
Afrika'nın doğusunda yer bulan Somali'nin Aden Körfezi'ne ve Hint Okyanusu'na kıyısı vardır. Batı bölümünden Etiyopya ve güney taraftan ise Kenya ile çevrilidir. Başkenti Mogadişu olan ülkede resmi dili Somalice'dir. Lakin halkın büyük çoğunluğu Arapça'da bilir. Ülke ekonomisi büyük oranda tarıma ve hayvancılığa dayanır. Okyanus kıyısında olmasına karşın balıkçılık fazla gelişmemiştir.
Ülke içindeki yağış miktarları güneybatıdan ve kuzeydoğudan esen muson rüzgarlarına göre değişkenlikler göstermektedir. Mart-Mayıs ayları içinde fazla yağış meydana gelirken, Eylül-Kasım arasındaki devirde az yağış düşer. Senelik yağış ortalaması takribî 300 mm kadardır.
Somali'nin alçak ve düz olan güneydoğu bölümünde ve Kenya ile sınır olan bölümlerinde sıcaklık değerleri 27-32 dereceler arasında değişir. Kuzey bölgeler daha dağlık olduğundan dolayı buralarda sıcaklık değerleri daha düşüktür. Yani güneyden kuzeye doğru gidildiğinden havanın soğuması belli olarak hissedilir.
Somali genellikle sıcak ve kurak bir iklime sahiptir. Yağış miktarları yıl içinde hayli azdır. Sıcaklık değerleri ülke içinde belli biçimde farklılıklar göstermektedir. Çünkü bölümlerin yükseklik değerleri her yerde benzer değildir. Bu da en direkt sıcaklık değerlerini etkilemektedir.
Somali'yi ziyaret etmek için en ideal zamanlar Temmuz-Eylül ve Aralık-Mart arasındaki zamandır. Çünkü diğer dönemlerde yağış miktarları yüksektir.