Haciz olan eşyalar nasıl geri alınır?

Haczedilen eşyalar alacaklının isteğine göre borçluda bırakabilir veya yediemin deposunda tutulabilir. Belirlenen süre zarfında borcu...

 

Borçlu kişinin borçlarını ödeyememesi halinde taşınır- taşınmaz mallarına, üçüncü kişilerdeki alacaklarına idari ve adli mahkeme kararınca el konulması işlemine haciz denir. Haczin, ihtiyati haciz ve normal haciz olmak üzere iki türü vardır.

Haczedilen eşyalar alacaklının isteğine göre borçluda bırakabilir veya yediemin deposunda tutulabilir. Belirlenen süre zarfında borcun ödenmemesi halinde satışı gerçekleşir. Bu süre zarfında yani bir senelik zaman zarfında mallar değiştirilemez yahut başka kişilere satılamaz.  Süre içerisinde borcun kapatılması halinde mallar geri alınır. Lakin bu halde yediemin deposunun ücretinin de borçlu tarafından ödenmesi bahsi geçen olur.

Haciz koyulan mallara daha sonrasında başka bir alacaklı tarafından benzer zamanda haczedilebilir. Daha sonrasında menkul değere çevrilen mallar alacaklılara pay edilir. Elde edilen paylar borç için yeterli gelmezse tekrar hacze gidilir. Satış işlemi sonucu artan para olursa borçlu kişiye iade edilir.

Haciz koyulabilecek eşyalarda İcra ve İflas Kanununca düzenlemeler yapılmıştır. Bu kanuna göre borçlunun hayati ihtiyaçlarını yerine getirebilmesi için gereken olan eşyalar haciz konusu olamaz. Bu eşyalara misal olarak buzdolabı, ütü, televizyon, çamaşır makinesi verilebilir. Ama ilgili olan eşyalardan birden fazla olması halinde biri hariç diğerlerinin haczi gerçekleştirilir.

 

Süre nihayetinde haczedilen malların satışı açık arttırma usulü ile yapılmaktadır. Açık arttırmanın yeri ve zamanı daha önceleri ilan edilir.

Borçlunun eğer menkul malı var ise gayrimenkulleri haczedilemez ama borcunun karşılanmaması halinde gayrimenkullere başvurulur. Kişinin adına kayıtlı araçlara, tapuda adına olan gayrimenkullerine, var ise ortaklığı ölçüsünce ortak olunan şirkete, borçlunun gösterilmiş olan iş ve ev adreslerine ve yahut diğer üçüncü şahıslardaki hak ve alacaklarına haciz işlemine gidilir.

Haciz masrafları haciz esnasında oluşan işlemlerin masrafları manasına gelir. Önce alacaklı tarafından karşılanır. Bu masraf da dosyaya işlenir ve daha sonrasında borçludan tahsil edilir. El konulan eşyaların geri alınabilmesi için hepsinden önce bu masrafların da dâhil olduğu icra dosyasına olan borcun kapatılması gerekmektedir. Daha sonrasında malların götürüldüğü depoya gidilir ve adalet bakanlığınca belirlenmiş olan depo masrafları da karşılanarak mallar üstündeki hak geri alınmış olur.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Sıfır ev alırken nelere dikkat edilmelidir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?