Göz çevresi neden kararır?

Güneşe çok fazla maruz kalmak gözaltlarındaki melanin seviyesini artmasına yol açar. Melaninler, vücudumuzdaki bazı bölümlerin güneşt...

 

Çağımızda sürekli rastlanılan rahatsızlıklardan biri de göz çevresinin kararması yani gözaltı morluklarının oluşumudur. Göz çevresi derisi, vücudumuzda en ince yapıya sahip deridir. Bazı nedenlerden ötürü bu bölümde toplanan kan akımı gözün etrafında morluk oluşturur. Bu nedenler çevresel veya genetik olabilir. Göz çevresinin kararmasına yol açan sebepler şu şekildedir:

Güneş Işınları

Güneşe çok fazla maruz kalmak gözaltlarındaki melanin seviyesini artmasına yol açar. Melaninler, vücudumuzdaki bazı bölümlerin güneşten korunmasını sağlayan pigmentlerdir. Gözaltının güneşe maruz kalmasını önlemek için güneş gözlüğü kullanılabilmektedir.

Hiperpigmentasyon

Cilde rengini veren melaninin vücutta gereğinden fazla üretildiğinde, cildimizde lekeler ve koyuluklar oluşur. Melaninler ise; güneş ışınları, hormonsal değişiklikler veyahut iltihaplanmaları gibi nedenlerden ötürü vücutta fazla üretilebilir.

Kemik Yapısı

Çökük göz yapısına sahip olan bireylerde, kemik yapısına bağlı olarak göz altlarına gölge düşer. Bu halde göz altları normalden daha koyu bir hal alabilmektedir. Kadınlar gözaltı kapatıcılarını kullanarak bu hali ortadan kaldırabilirler.

Yaşam Tarzı

Alkol ve sigara çokca hastalığa sebebiyet vermiş olduğu gibi gözaltı morluklarından da sorumludur. Sigara kandaki oksijen miktarını azaltırken, alkol de vücutta sıvı kaybı uyku düzensizliği gibi problemleri yanında getirir. Bunlar da gözaltı morlukları için yeterli sebeplerdir.

 

Uykusuzluk

Gözaltı morluklarının diğer nedeni de yetersiz uykudur. Uykunun alınmadığı ve yeteri miktarda dinlenilmediği taktirde cilt soluklaşıp göz çevresi kararır. Bu hal çok fazla bilgisayar başında vakit geçirmekten yahut çok fazla kitap okumaktan da olabilir. Devamlı benzer noktaya bakmak, kan akımını yavaşlatıp, göz etrafındaki kan akımının normal halinden daha mor görünmesine yol açar.

Kötü Beslenme

Dengeli beslenme sağlıklı vücut için önemlidir. Dolaylı olarak doğru beslenilmiyorsa, vücudumuzdaki kan gereken besinleri almadığı taktirde gözaltında renk değişikliği, morarmalar oluşması normaldir. Vitamin ve mineral eksikliği görülmesi vücudumuza yansıdığı gibi cildin de soluklaşmasına neden olur. Buna bağlı olarak gözaltındaki damarların koyuluğu solgun yüzde daha fazla belirginleşir.

Kalıtım

Gözaltı morlukları aileden geliyor olabilir. Ailede çokca kişide görülebilen gözaltı morluklarının görüldüğü kimselerin, gözaltlarının mor olması tesadüf değildir. Cilt ne kadar inceyse, gözaltındaki morluklar da benzer derecede koyu ve mor renkte görülebilmektedir. Cilt rengi ve şeffaflığı kalıtsaldır.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Kayısı çekirdeği yağının cilde faydaları adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?