Ihlamur ağacı nerede yetişir?
Türkiyede çok geniş bir coğrafyada yayılım gösteren bir ıhlamur çeşididir. En fazla yetiştiği bölgeler Karadeniz ve Marmara bölgeler...
Tiliaceae ailesinin Tilia sp. cinsi üyelerine genel açıdan ıhlamur denilir. Kuzey yarım kürede yetişen 30’dan fazla ıhlamur çeşidi vardır. En ehemmiyetli çeşitleri Tilia grandiflora, Tilia microphylla ve Tilia tomentosa’dır.
Tilia tomentosa - Gümüş ıhlamur
Türkiyede çok geniş bir coğrafyada yayılım gösteren bir ıhlamur çeşididir. En fazla yetiştiği bölgeler Karadeniz ve Marmara bölgelerinin kıyı kesimleridir. Toprak isteği açısından seçici değildir. Normal bahçe toprağında kolay bir biçimde yetişebilir. Kalp biçimindeki yaprakları yeşil renklidir. Temmuz ayıyla birlikte çiçek açmaya başlar.
Tilia microphylla
Küçük yapraklı bir ıhlamur olup ılıman iklim bitkisidir. Türkiyede doğal olarak yetişen bir tür değildir. Süs bitkisi olarak kullanımı yaygındır. Besin bileşenleri yönünden zengin toprakları sever. Tuz oranı yüksek topraklara karşı hassastır. Averaj 30 metre yüksekliğe erişebilir. Geniş taçlı bir forma sahiptir. Averaj 5 cm uzunluğundaki kalp biçimindeki yaprakları yazın yeşil renklidir. Temmuz ayında çiçek açar.
Tilia grandiflora
Büyük yapraklı bir ıhlamur çeşidi olup ılıman iklim bitkisidir. Ülkemizin sahil bölümlerinde yetişir. Derin, serin ve verimli topraklardan hoşlanır. Averaj 15- 20 metre yüksekliğe erişebilir. Güçlü ve kazık köklere sahiptir. Yazları yeşeren yaprakları 6 - 12 cm arasında değişir. Sonbaharla beraber yaprakları altın sarısına döner. Haziran ve Temmuz arasında çiçeklenir. Tohumları kış başlangıcında olgunlaşır.
Ihlamur nerede yetişir?
Ilıman iklim bitkisi olan ıhlamur güneşli bölgeleri sever. Düşük sıcaklılara karşı duyarlıdır. Derinliği iyi, serin, besin bileşenleri yönünden zengin, hafif asitli topraklarda iyi gelişir. Tuzlu topraklarda iyi gelişim gösteremez. Sarmal dizilime sahip yapraklarının kenarları tırtıklı ve kalp şeklindedir. Haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Beyazımsı sarı renkli çiçekleri güzel kokuludur. Meyveleri küre formunda kapalı tohum kapsülü halinde ve kalın kabukludur.