Diş gıcırdatma neden olur?

Çokca uzmanı ortak paydada buluşturan faktör ise kişinin psikolojik halidir. Bu konuda uzman kişiler günlük yaşamın stresine ve kişin...

 

Günlük yaşamın getirdiği stres, yaşam biçimi ile ilgili sorunlar ve kaygılar şahısların hem vücut aynı zamanda ruh sağlığı üstünde gayet etkilidir. Hal böyleyken yalnız günün içinde değil, geceleri uyku durumunda de bu etkilemektedir kendisini göstermektedir. Uyku bozukluğunun belirtileri arasında gösterilen diş gıcırdatma da her yaştan kimsenin sorunlarından biri şekline gelebilir. Nedenleri konusunda uzmanlar arasında görüş ayrılığı olsa bile her ne olursa olsun ihmale gelmeyen bir rahatsızlıktır.

Çokca uzmanı ortak paydada buluşturan faktör ise kişinin psikolojik halidir. Bu konuda uzman kişiler günlük yaşamın stresine ve kişinin problemlerine dikkat çeker. Bunun yanı sıra uyku sırasında rahat nefes alıp verememek, travmatik yaralanmalar, bazı güçlü etkiye sahip olan ilaçlar da diş gıcırdatma nedeni olabilir. Alkol, sigara ve kafeini ağırlıklı olarak tüketen insanlarda de diş sıkma yahut gıcırdatma hayli olağan bir sonuç olarak göze çarpar.

Diş gıcırdatma çocuklarda yahut yetişkinlerde ortaya çıkabilir. Fakat uyku sırasında meydana gelen bir hal olduğundan kişi bunu yaptığını fark etmeyebilir. Çevresel faktörler kadar diş ve ağız yapısı da diş gıcırdatmada etkili olmaktadır. Bunların başında dişlerin sıralanışındaki bozukluklar gelir. Bu çabuk düzeltilebilecek bir hal olmayıp uzmanlara danışılarak giderilmesi sağlanmalıdır. Zaman alan bir süreç olacağı unutulmamalıdır.

 

Diş Sıkma ve Gıcırdatma Nasıl Giderilir? 

Dişlerde aşınma, hassasiyet, sallanma, çene ekleminde ağrı ve diş etlerinde oluşabilecek negatif sonuçlara neden olan bu rahatsızlık stres kaynaklı ise stresi yaratan durumun ortadan kaldırılması çözümde en ehemmiyetli etkendir. Bunu yapmak için sorunlar çözülemiyorsa uzman desteği alınmalıdır. Ek olarak uyku sırasında kullanılmak üzere verilen gece plakları da bu problemin kontrol altına alınmasını amaçlar. Bunu yapmak için de diş doktorları ile irtibata geçmek gerekmektedir. Yine tedavisi hastanın eğitimi ve gerektiği hallerde da ilaç kullanımı ile mümkündür.

Eğer uykudan uyanıldığında yanaklar, diş etleri, çene eklemleri ağrıyorsa, ağrı uzun zaman rahatsız ediyor ve kulakları ile başı etkileyecek derecede yayılıyorsa, ağız açılıp kapanırken bazı sesler duyuluyorsa diş gıcırdatıldığından şüphelenilip, gereken tedbirler alınmalıdır. 

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Yüksek tansiyona ne iyi gelir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?