Gece plağı nasıl kullanılır?

Gece plaklarının yalnız olarak yeterli olmadığı hallerde, hastalara ek tedavi yöntemleri de önerilebilmektedir. Bunlar; stres terapis...

 

Bruksizm, yani diş gıcırdatma hastalığı, uyku sırasında meydana gelen sesli diş gıcırdatma hareketleridir. İstemsiz olarak yapılmış olan bu diş kasma hareketleri, birçok hastanın uykusundan uyanarak sorguladığı bir durumdur. Strese bağlı olarak da meydana gelen bu hastalık, gece uyurken ortaya çıkabildiği gibi, gündüzleri de kimseleri esir alabilmektedir.

Gece Plağı Nasıl Kullanılır?

Gece plaklarının yalnız olarak yeterli olmadığı hallerde, hastalara ek tedavi yöntemleri de önerilebilmektedir. Bunlar; stres terapisi, kas gevşetici hareket ve egzersizler, rahat uyku prosesi için meditasyon gibi öneriler olabilir. Buna ek olarak, tatil, spa, sauna ve hamam gibi uygulamalar da stres önleyici ve rahatlama sağlayıcı oldukları için uzmanlarca tedavi boyunca önerilir.

Dişlerin daha ileri seviyede zarar görmesini önleyen gece plakları, çene bozukluklarının belirtilerini de ortadan kaldırıyor. Uzman bir diş hekiminin muaynesinden sonra hastaya önerilen gece plakları, diş hekimi tarafından hastaya özellikle hazırlanır. İlk başta hastanın üst ve alt diş ölçüsü alınır. Daha sonrasında ölçüler laboratuara gönderilir ve gece plağı, çenelerdeki problemleri örtmek için özellikle dizayn edilir. Malzeme olarak plastik veyahut sert akrilik kullanılan gece plakları, alçı ölçüsü ile beraber verilir.

Gece plakları belli kalınlıklarda oldukları için çene kapanışlarının tam yapılmasını sağlamaktadır. Böylelikle çene kasları gevşer, rahatlar ve kaslar eski gücüne kavuşur. Gece yatmadan önce dişe yerleştirilen plaklar, sabah çıkarılarak yıkanır ve özel kutusuna konur. Gece plaklarında bazı dezavantajlar da yok değil. Gece diş gıcırdatma problemi yaşayan bazı hastalar, gündüz de bu sorunla karşılaşıyor ve gündüz plak kullanmak pek olanaklı olmuyor. Buna ek olarak, gece plakları bazen hasta tarafından gece istemsiz biçimde ağızdan çıkarılabiliyor. Benzer biçimde sık seyahat eden hastalar da, plakları düzenli kullanmakta sıkıntı yaşayabiliyor.

 

Psikolojik ve fiziki faktörlerin etkili olduğu bu hastalıkta, dişler aşınmaya bağlı olarak zaman geçtikçe kısalmaktadır. Bu problem, hastaların çiğneme fonksiyonlarının bozulmasına kadar varan pek çok soruna neden olabilir. Daha ileriki seviyelerde dişlerin kıırlması ve diş kaybı ile seyreden bu hastalık, gece plakları kullanılarak tedavi edilebilmektedir. Gece plakları, hastalığı tam anlamıyla tedavi etmese de, dişlerin aşınmasını büyük oranda önlemektedir.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Buzdolabının içi nasıl güzel kokar? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?