Ceviz ağacı nasıl yetiştirilir?

Sulama ceviz için çok önemlidir. Yaygın bir gövdesi ve çok miktarda yaprağı olduğundan ötürü terleme ile su kaybı yüksektir. Hassaten...

 

Türkiyede en fazla üretilen bitkilerden birisi de cevizdir. Türkiyede seksen ilde üretimi yapılmaktadır. Azami üretim yapılmış olan ilimiz Hakkari'dir. Üretimi tüketimine yetmeyen cevizin nasıl yetiştirildiğine değinelim.

Sulama

Sulama ceviz için çok önemlidir. Yaygın bir gövdesi ve çok miktarda yaprağı olduğundan ötürü terleme ile su kaybı yüksektir. Hassaten ilkbaharda iyi sulanmalıdır. İyi sulanmazsa meyvelerinin doluluk oranı düşmektedir. Hafta içinde iki kere salma, karık veyahut damlama sulama yöntemi ile sulanmalıdır.

Hasat

Cevizin hasat zamanı, iç ceviz üstündeki zarımsı tabakanın kahverengiye dönüşmesi ile başlamaktadır. Dıştaki yeşil kabuk iç cevizden daha geç olgunlaşır. Hasat için dıştaki yeşil kısmın olgunlaşmasının beklenmesi değer kayıplarına yol açar. Ama serin iklimlerde dıştaki yeşil kabuk ile içteki zarımsı yapı aynı süre içinde olgunlaşabilir. Ek olarak hasat zamanı bölümdeki nem ve bitkinin çeşidine göre de değişir. Hasattan sonra zaman kaybetmeden iç kabuk yeşil kabuktan ayrılmalıdır. Bu işlemin hızlı yapılmış olması kalite kaybını engeller.

Pazarda iç ceviz olarak yerini alacaksa iç kabuk kurumadan ayıklanması cevizi tam olarak elde etme açısından önemlidir. Ama kabuklu olarak satışa sunulacaksa bir an önce kurutulmalıdır. 

Dikimi

Cevizde ekim aralıkları 12x12 m, 8x8m, 10x10m olabilir. Bu oranların tercihi tarlanın haline ve cevizin cinsine göre belirlenebilir. Dikim zamanı sonbahardan erken ilkbahara kadardır. Dikim yapılırken köke atılan toprak yanmış hayvan gübresiyle karıştırılabilir. Dikim devamında can suyu verilir. Can suyunun toprakta hava kalmayacak miktarda verilmesi gerekir. Dikimden sonra 1-3 sene arasında verime yatar.

 

Gübreleme

Gübrelemeye çok gereksinim duyan bir bitki değildir. Genelde gözlenen sorun toprakta azot eksikliğidir. Toprak analizi yapılarak gübreleme yapılabilmektedir.

İklim ve Toprak İsteği

Toprak derinliği asgari iki metre olmalıdır. Toprağın killi, çakıllı, milli, killi-humuslu olması kök gelişimini etkileyerek bitki büyümesini sınırlandırabilir. Bu hal verimi düşürür. En ideal toprak pH’ı 6-7 olmalıdır. Toprağın su tutma kapasitesi yüksek olmalıdır.

Ceviz iklim değişikliklerine duyarlı bir bitki olarak bilinmektedir. Kış ve ilkbahar gibi aylarda soğuk gereksinimi olur. Yaz mevsimindeki aylarda ise olgunlaşması için sıcağa ihtiyacı vardır. Ek olarak haziran ve ağustos ayları arasında yüksek sıcaklık, kış mevsiminin etkili olduğu aylarda don, sis, fazla ve zamansız yağışlar bitkiyi negatif etkilemektedir. Rüzgâr ceviz için önemli bulunan bir etkendir. Tozlaşması rüzgârla gerçekleştiği için yeterli oranda rüzgâr alması gerekir.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Kadife çiçeği nasıl ekilir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?