Kuşkonmaz nerede yetişir?

Kuşkonmazın yapısında hayli besleyici vitamin ve mineraller bulunmaktadır. A, B1, B2 ve C vitaminlerince zengin olmasının yanında ek ...

 

Kuşkonmaz hem sebze olarak yetiştirilen aynı zamanda süs olarak kullanılabilen çok yıllıklı otsu bir bitki olarak bilinmektedir. Haziran ve Temmuz ayları arasında sarı renkte çiçekler açan kuşkonmaz 50 -150 cm boylarına kadar ulaşabilir. Çok eski çağlardan beri kendi doğal ortamında yetişen kuşkonmaz Eski Yunan ve Romalılar zamanından beri çok sevilen bitkiler arasında yer bulur. Türkiyede yapılmış olan kuşkonmaz üretimi ise gün geçtikçe artmaktadır.

Kuşkonmazın yapısında hayli besleyici vitamin ve mineraller bulunmaktadır. A, B1, B2 ve C vitaminlerince zengin olmasının yanında ek olarak protein, yağ, şeker ve türlü mineralleri de bünyesinde bulunduran zengin üründür. Çorbalarda, salatalarda ve garnitürlerde yerini alan kuşkonmazın süs olarak kullanılabilen çeşitleri de bulunmaktadır.

Kuşkonmaz Nerede Yetişir?

Bitkinin su ihtiyacı ise sık ve azdır. O neden ile sık periyotlarda az suyla bitki sulanmalıdır. Aşırı sulanması kuşkonmazın mantar hastalığına kapılmasına neden olur ve verim düşer. Benzer zamanda bitki gübrelenmek de ister. Nisan ve Mayıs gibi aylarda azotlu gübre isteyen kuşkonmaz bitkisi Haziran'da da bir kez daha gübrelenmek ister. Envaiçeşit koşulda yetişen kuşkonmazın verimli olması için ise devamlı bir şekilde bakım gerekmektedir.

Kuşkonmaz bitkisi iklim olarak sıcaklığa fazla bağlı değildir. Kış ve yaz sıcaklıklarından fazla etkilenmeden uyum sağlamaktadır. Toprak altında kalan kökler aşırı soğuklara bile dayanabilir. Bu nedenden dolayı kuşkonmaz her çeşit iklimde yetişebilir. Kuşkonmaz değişik topraklara da uyum sağlayabilen bir bitki olarak bilinir. Kuşkonmazın en verimli durumda yetişmesi ise kullanılan toprağın cinsini direkt ilgilendirir.

 

Kuşkonmaz en verimli olarak besince zengin, kumlu ve gevşek topraklarda yetişir. Yetiştirilmesi tohum veyahut köklerinden kesilen parçalarla yapılmaktadır. İki senede gelişen bitki 15-20 sene süre ile sürgün vermeye devam eder. Tarih boyunca her şeyden önce Anadolu'da ve Doğu Akdeniz'de görülebilen kuşkonmaz çağımızda ise azami olarak Fransa, İtalya, Çin ve ABD'de yetişir. Türkiye'de ise yetiştirilmesi git gide artmaktadır.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Kara lahana nerede yetişir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?